2024. szeptember 15., vasárnap

Udovički cinikus kijelentése

Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszternek el kellene magyaráznia, hogy a független állami szervek „miért állnak ellenőrzés alatt”, jelentette ki tegnap Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa. Šabić szerint a miniszter a kijelentésével azt szeretné elérni, hogy a független állami szervek véleményei, amelyeket a közszférában dolgozók maximális számának meghatározásáról szóló törvényről alkottak, kedvezőtlen színben tűnjenek fel.

– Az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter szerint Szerbia számára rendkívül fontos az intézmények függetlensége, és ezt a függetlenséget azzal a felelősségteljes viselkedéssel lehet a legjobban megőrizni, amellyel a szóban forgó intézmények eddig éltek, még olyan kérdéskörben is, mint foglalkoztatottság. Logikus, hogy erre a következtetésre jutott, hiszen ez olyan igazság, amelyet nem lehet megkerülni, de a miniszter adós maradt egy magyarázattal, hogy más intézményekkel szemben ezek a független állami szervek miért állnak ellenőrzés alatt – mondta a közhasznú információk biztosa. Mint megjegyezte, a miniszter azon kijelentése, hogy „mindannyian osztozunk az állam sorsán”, pontatlan és cinikus, a törvény szövegét megvizsgálva kiderült ugyanis, hogy egyeseket kivontak ebből a „közös sorsban való osztozásból”.

– Azt érzékeltetni, hogy a független állami szervek vágya az, hogy senkinek se nyújtsanak be elszámolást, felelőtlenség, ezek a szervek ugyanis a Szerbiai Képviselőház számára évente készítenek mindenre kiterjedő, pontos jelentést, ez pedig felelősségteljes és értelmes viszonyulást jelent – érvelt Šabić.

Kori Udovički korábbi kijelentése szerint a közszférában dolgozók maximális számának meghatározásáról szóló törvény egyetlen eleme sem csökkenti a független állami szervek függetlenségét. A köztársasági ombudsman, a Korrupcióellenes Ügynökség, az esélyegyenlőségi jogok biztosa és a közhasznú információk és a személyes adatok biztosa kedden arra kérte Tomislav Nikolić szerb államfőt, hogy küldje vissza a szóban forgó törvényt, mivel az nincs összhangban Szerbia alkotmányával és a nemzetközi egyezményekkel, hiszen nem rendezi megfelelőképpen a független állami szervek helyzetét, megfosztva őket függetlenségüktől.