2024. szeptember 15., vasárnap

Korrupcióellenes ügyészséget alakítanának

Különleges ügyészségeket alakítanak a korrupció és a pénzügyi bűnözés ellen, jelentette be tegnap Nikola Selaković igazságügyi miniszter. Beszámolója szerint a korrupció és a pénzügyi bűnözés elleni harcban részt vevő állami szervek illetékességéről szóló törvénytervezet szerint a belgrádi, az újvidéki, a niši és a kragujevaci felső ügyészségek keretében külön ügyészségi osztályokat alapítanak majd, amelyek korrupcióellenes és pénzügyi bűnözés elleni harccal foglalkoznak majd.

– Ezek a különleges ügyészségek létrehozhatnak majd „rajtaütő csapatokat” is, amelyek tagjai rendőrök, adóellenőrök, vámosok és pénzügyi szakértők lesznek – mondta Selaković.

A szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészek és a háborús bűnöket vizsgáló ügyészek közeledő választásával kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy a köztársasági és a fellebbviteli ügyészeken kívül minden ügyésznek hamarosan lejár a mandátuma.

– Nagyon fontos az eljárás tiszteletben tartása. Zagorka Dolovac köztársasági ügyész megválasztásakor minden parlamenti párt dicsérettel illette az eljárás átláthatóságát – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

A vagyon eredetéről szóló törvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a törvény a pénzügyi vizsgálatokról szóló stratégia része, és két héten belül a minisztérium el fogja készíteni a törvény tervezetét.

– Nem boszorkányüldözés a célunk, hanem az, hogy akinek vagyona van, az adózzon utána. Az, hogy mekkora időintervallumra kell visszatekinteni, és a kérdéses vagyonok el lesznek-e kobozva, arról a szakembereknek kell döntést hozniuk – ecsetelte a miniszter.

Az újságírói kérdésre, hogy a kényszerbehajtók hány esetben lépték túl illetékességüket az adós kárára, azt válaszolta, hogy az illetékes minisztérium folyamatosan ellenőrzi a munkájukat.

– Fegyelmi eljárásokat is kezdeményeztek az illetékesek. Kiróttak már 50 ezer, 300 ezer és 500 ezer dináros büntetést,  sőt egy esetben háromhavi munkafelfüggesztést is – számolt be a miniszter.

Koszovó UNESCO-s tagfelvételi kérelmével kapcsolatban Selaković abbéli véleményének adott hangot, hogy Pristina minden alkalmat megragad Koszovó egyoldalú önállóságának elismerése érdekében.