2024. augusztus 23., péntek

Nikolićnak nem áll szándékában pártot alapítani

A Szerb Haladó Párt elnöke megbízik a szerb államfőben, a sajtó azonban pártszakadásról spekulál

– Megfogadtam, hogy soha nem leszek egyetlen politikai párt tagja sem, csak a Szerb Haladó Párté – jelentette ki tegnap Tomislav Nikolić szerb államfő. Szavai szerint sohasem tenne olyat, ami ártana Aleksandar Vučić kormányfőnek, az SZHP elnökének. – Aleksandar Vučićon kívül többet soha senkinek sem segítenék politikai sikert elérni – hangsúlyozta a szerb államfő.

Mint ismeretes, a sajtóban akkor terjedt el a spekuláció, hogy Tomislav Nikolić pártot akar alapítani, amikor nyíltan szembefordult az SZHP elnökével, és pénteken nem írta alá az állami ingatlanok eladásáról szóló törvényt, hanem visszaküldte azt a parlamentbe.

Az állami lakások, lakóépületek, üzlethelyiségek és irodaházak eladását rendező törvényt a Szerbiai Képviselőház július 31-én fogadta el. Dušan Vujović pénzügyminiszter a törvény indoklása során azt mondta, hogy Szerbia a következő időszakban az állami ingatlanok már bejelentett értékesítése keretében azokat az üzleti rendeltetésű ingatlanokat és lakásokat kínálja fel majd eladásra, amelyeket már bérbe adtak, és nem elengedhetetlenül fontosak az állam működéséhez. Szavai szerint ez a törvény az állam kísérlete arra, hogy az ingatlanok tekintetében közelebb kerüljön az egyensúlyállapothoz. Az államfő szerint azonban a törvény alkotmányellenes, mivel csupán azok a bérlők vásárolhatják meg a szóban forgó ingatlanokat, akik 2015. január 1-je előtt kezdték el a bérelni őket. Az államfő szerint ez a megoldás egyrészt visszaélésekre ad lehetőséget, másrészt az állami ingatlanokat annak kellene eladni, aki a legtöbbet kínálná fel érte – vagyis nem csak a jelenlegi bérlőknek.

– A törvény nem rendezi megfelelően az állami ingatlanok eladását. A többi között azért, mert a közvélemény több mint egy éve tudott arról, hogy egy olyan törvény készül, amely a bérlőknek kínálja fel az ingatlanok tulajdonjogát, ezért nagyon sokan csak ezért kezdtek el bérelni egyes állami ingatlanokat, amelyek ma eladásra kerülnének – vélekedett Nikolić, aki első ízben utasította vissza egy törvény aláírását.

A parlamenti ellenzék üdvözölte a szerb államfő döntését és állásfoglalását. Véleményük szerint Nikolić ezzel megakadályozta, hogy az oligarchák és a politikusok kedvezményes áron vásárolják fel az állam lakásait és villáit. Dragoslav Šumarac, a Demokrata Párt tagja szerint a törvénnyel Szerbia polgárait lopnák csak meg, és csak arra jó, hogy a gazdagok még gazdagabbá válhassanak.

– Olyan villákról, luxuslakásokról és üzlethelyiségekről beszélünk, amelyek egyrészt a legjobb környékeken vannak, másrészt Szerbia leggazdagabb emberei bérlik őket. Nekik lenne felajánlva a tulajdonjog, a többi polgár azonban ki lenne zárva az eljárásból, ez pedig sérti az esélyegyenlőséghez való jogot is – mondta a DP parlamenti képviselője.

Branko Pavlović, a Magánosítási Ügynökség volt igazgatója az államfő tettét jelzésértékűnek nevezte, hogy egy olyan parlamenti többséggel szállt szembe, amelyet többségében a saját pártja alkot.

– Nem azt mondom, hogy nincs igaza Nikolićnak, hanem azt, hogy a szerb kormányfő és a szerb államfő között komoly felszültség tapintható ki, mintha egyáltalán nem beszélnének egymással – vélekedett Pavlović, más sajtóinformációk szerint viszont az államfő és a kormányfő között jó és rendszeres napi munkakapcsolat van.

A belgrádi sajtó szerint az állami ingatlanok eladásáról szóló törvénynek a parlamentbe való visszaküldése csak alátámasztotta azokat a márciusi híreszteléseket, amelyek szerint az államfő új pártot alapítana. Aleksandar Vučić azonban nyugodtan fogadta, hogy Nikolić nem volt hajlandó aláírni a törvényt.

– Teljesen megbízom Nikolićban. Meggyőződésem, hogy eszébe sem jutott új pártot alapítani. A megszorító intézkedések bevezetésekor támogatott bennünket, holott kritizálhatott volna is. Ezt nem felejtjük el – mondta az SZHP elnöke.

A sajtóhíresztelésekkel kapcsolatban az elmúlt héten az SZHP több tagjai is arról beszélt, hogy a pártban nincs széthúzás, ám Vladimir Đukanović tegnap nyilvánvaló egységre kérte fel Nikolićot és Vučićot. Szavai szerint a pártvezetőség tudja, hogy a pártszakadásról és a nézetkülönbségekről szóló hírek hazugságok, de a választók és a párttagok a sajtóból tájékozódnak, és ha az emberek előtt sokszor ismétlik meg, hogy kettejük között összetűzés van, akkor végül ez valósággá válik. Véleménye szerint Nikolićnak és Vučićnak ezzel kapcsolatban a legkisebb gyanút is el kell oszlatnia, mivel a felmérések szerint a választók és a párttagság egy ilyen esetleges összetűzéstől fél a legjobban.