2024. augusztus 23., péntek

Senki sem láthatatlan

A hatóságok fényképet készítenek a migránsokról, és ujjlenyomatot vesznek tőlük

A hatóságok nyomon követik, hogy kik és hányan lépnek be az országba, nyilatkozta Nebojša Stefanović belügyminiszter. Elmondta, hogy Preševóban a legkomolyabb az ellenőrzés, hiszen ott vannak a legtöbben a migránsok.

– A migránsokról fényképet készítenek, ujjlenyomatot vesznek tőlük, mindannyiukat nyilvántartásba veszik. A legtöbben nem kívánnak Szerbiában maradni, más országokba szeretnének eljutni. Év eleje óta nagyjából 90 ezer migráns haladt át Szerbián. A menekültközpontokban mintegy 500 személy tartózkodik. Ezekben a központokban még lenne hely, és éppen ez bizonyítja, hogy a migránsok nem kívánnak Szerbiában maradni. Szerbia igyekszik tartani magát saját törvényeihez, vagyis megakadályozni, hogy a migránsok illegális módon lépjenek be az országba – taglalta Stefanović.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy a jövőben hány migráns haladhat még át Szerbián, a belügyminiszter kifejtette: ezt nehéz lenne felmérni, mert bár azt tudni, hogy a szír–török határon rengetegen várakoznak, az nem egyértelmű, hogy melyik útvonalon kívánnak eljutni Nyugat-Európába.

Az viszont egyértelmű, hogy ennek a válságnak egyhamar nem lesz vége, szögezte le Stefanović, majd arról beszélt, hogy a migránsok emberséges elbánásmódban részesülnek, ha orvosi ellátásra van szükségük, azt is megkapják, élelmet és vizet is biztosítanak számukra az országban.

A belügyminiszter elégedetten számolt be arról, hogy a migránsok és a helyi lakosság között egyelőre nem történtek incidensek. A rendőrség és a biztonsági szolgálatok jól végzik munkájukat, emelte ki Stefanović, hozzátéve: mivel rengeteg emberről van szó, Európának muszáj lesz stratégiát kidolgoznia.