2024. szeptember 15., vasárnap

Vádlottlista

Sajtóértesülések szerint a koszovói különleges bíróság előtt politikusoknak is felelniük kell majd valamikori tetteikért

Pristinában elkezdődtek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a majdani, egyebek mellett a szerb lakosság ellen elkövetett gaztettek kivizsgálásával megbízandó különleges bíróság előtt kik ellen indulhat eljárás. Miliam Zeka pristinai újságíró már nyilvánosságra is hozta a lehetséges vádlottak listáját, amelyen politikusok neve is olvasható. Baton Hadziu, a koszovói Klan TV igazgatója viszont kitalációnak minősítette a listát. Ezt követően Zeka TV párbajra hívta ki Hadziut, mondván, hogy a műsorban bemutatja az illetékes ügyészség pecsétjével ellátott listát. Ha kiderül, hogy a lista nem hiteles, akkor visszavonul az újságírásból, ha viszont ennek az ellenkezője derül ki, akkor Hadziu hagyjon fel az újságírással, mondta Zeka.

A különleges bíróság az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) által elkövetett háborús bűnöket vizsgálja majd ki. A koszovói parlament augusztus elején szavazta meg a bíróság felállításához szükséges alkotmánymódosítást. A pristinai törvényhozás csak második nekifutásra fogadta el a változtatásokat, korábban kudarcba fulladt a szavazás. A 120 fős parlamentben 80 képviselőnek – közöttük 14 kisebbségi politikusnak – kellett igennel szavaznia a módosításra. A jelen lévő 88 képviselő közül a szavazás napján 82-en támogatták, öten ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott.

A testület felállítása elengedhetetlenül szükséges a nyugat-balkáni ország európai integrációja szempontjából. A bíróság lesz hivatott kivizsgálni a szervkereskedelemmel kapcsolatos feltételezéseket is. Dick Marty, az Európai Parlament különleges jelentéstevője szerint az UÇK a szerb lakosság és az általa nem megfelelőként minősített albán lakosság szerveivel kereskedett.

A bíróság nem Koszovó területén alakul meg. Pristinai sajtóértesülések szerint megtörténhet, hogy a bíróság valahol Hollandiában jön majd létre, ezt azonban egyelőre senki sem erősítette meg hivatalosan. Az elemzők attól tartanak, hogy Koszovónak semmi beleszólása nem lesz abba, hogy hol legyen a bíróság székhelye, bár az Európai Unió pristinai küldöttsége arról biztosított mindenkit, hogy ezt a döntést a pristinai hatalommal közösen hozzák meg.

Zeka listáján a gyanúsítottak között szerepel Agim Çeku, az UÇK volt vezérkari főnöke, Koszovó volt miniszterelnöke, Hashim Thaçi, az UÇK egyik alapítója, aktuális külügyminiszter és kormányfőhelyettes, Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke, és Rexhep Selimi, valamint Fatmir Limaj, az UÇK volt vezérkari tagjai, akik ma parlamenti képviselők. Zeka elmondása szerint ezek a nevek az úgynevezett A-listán szerepelnek. A B-listán elsősorban valamikori magas rangú katonai vezetők neve olvasható.