2024. szeptember 15., vasárnap

Rendkívüli választások decemberben?

Lapértesülések szerint nem kizárt, hogy minden szinten szavazást tartanak az év végén Szerbiában – Mihal Ramacs: Kizárólag a haladóknak kedveznének most a választások

Kormányközeli forrásokra hivatkozva arról számolt be tegnapi számában a belgrádi Danas napilap, hogy Aleksandar Vučić kormányfő komolyan fontolóra vette a választások kiírását minden szinten, melyre a leghamarabb az idén decemberben, legkésőbb jövő tavasszal kerülhetne sor. A tartományi és helyi önkormányzati választásokat az említett periódusban bonyolítják majd le, ezekhez csatlakozhatnának most a köztársasági szintű képviselőházi választások, amennyiben megalapozottak a sajtóértesülések, s amennyiben a miniszterelnök végül egy ilyen döntést hoz meg. Hogy hogyan is határoz végül, arról az egyik soron következő sajtótájékoztatón számol majd be, egyelőre még latolgatja, mi lenne a legjobb megoldás – számolt be a napilap hírforrása, aki azt is hozzátette, hogy a „kormányfőnek elege van már a koalíción belüli nézeteltérésekből és nyomásgyakorlásokból”. Igor Mirović, az SZHP alelnöke azt támasztotta alá a lapnak adott nyilatkozatában, hogy a haladók már nagyban készülnek a tartományi parlamenti választásokra, melyeket, mint mondta, decemberre várnak.

Az általános választások kiírása mellett szólhat az a tény is, hogy az Európai Unió döntéshozó szerve, a Miniszterek Tanácsa szeptemberben minden bizonnyal javaslatot tesz arra, hogy az unió nyissa meg Szerbiával a csatlakozási tárgyalások első fejezeteit. Ennek következtében már decemberben megtarthatnák az első olyan kormányközi csúcstalálkozót, melyen hivatalosan is kezdetét vehetnék e tárgyalások. A politikai elemzők szerint egy ilyen forgatókönyv megfelelő hátteret adhatna a kormánypártoknak a választásokon való sikeres szerepléshez. Emlékeztetőül: Ivica Dačić kormányfőhelyettes július végén még azt mondta képviselői felvetésre válaszolva a parlament egyik ülésén, hogy egyáltalán nincsenek tervbe véve előrehozott választások, s hozzátette: az ellenzéknek talán jobb is így.

NINCS KOALÍCIÓS KRÍZIS

Mihal Ramacs (Fotó: Ótos András)

Mihal Ramacs (Fotó: Ótos András)

A választásokról szóló legújabb információkat és a hatalmi koalíción belüli esetleges nézetkülönbségeket kommentálva Mihal Ramacs politikai elemző, a Danas napilap korábbi főszerkesztője elmondta, hogy ha voltak is ilyen rázkódások a koalíción belül, azok minden bizonnyal csak a Szerb Haladó Párton belüli rázkódások voltak, a párt tagjai között alakultak ki.

– A Szerbiai Szocialista Párt semmilyen ellenszegülést sem tanúsított Vučić és a Szerb Haladó Párt politikájával szemben, más koalíciós partnerek sem tettek ilyet. Lehet, hogy hallhattunk egy vagy két olyan kijelentést, amely nem tetszett a legnagyobb kormánypártnak, ezek azonban nem voltak olyan lényegesek, hogy a koalíció krízisét váltsák ki – értékelte Ramacs.

Mint hozzátette, azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a haladóknak voltaképpen egyáltalán nincs is szükségük a koalíciós partnereikre, tulajdonképpen azok támogatása nélkül, egyedül is kormányozhatnak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy miközben a kormány egyik minisztere, Aleksandar Vulin Európa-ellenes külön politikát folytat, a haladókat ez egyáltalán nem zavarja, és semmilyen kihatással sincs a kormány politikájára, álláspontjaira.

– Egyszerűen nem látom az okát annak, hogy a választásokat a koalíción belüli problémák miatt írják ki. Szavazásra akkor számíthatunk, ha Vučić úgy dönt, megszilárdítja saját pártjának helyzetét, ha úgy méri fel, hogy a többi párt szavazóbázisa kisebb számban, alacsonyabb részvételi aránnyal jelenik majd meg a szavazóurnáknál. Egy alacsony részvétel kedvezhet az SZHP-nek, mely még a legutóbbinál is magasabb támogatottságot szerezhet – fejtette ki.

NEM LEHETNE EGY ÉV MÚLVA?

Az elemző szerint a haladókon kívül most egyik pártnak sem felelnének meg a választások. A szocialisták lehetnek még azok, akik megkísérelhetnek bizonyos eredményeket elérni az Európa-barát, nem nacionalista szavazók egy részének maguk mellé állításával, azok szimpátiájának a megszerzésével, akik nem a vučići útban látják az igazi európai utat. A politikai színtér többi szereplőjének nem lenne előnyére a szavazás még legalább egy évig, legyen szó az úgynevezett patrióta blokk pártjairól, a Demokrata Pártról és annak utódpártjairól, vagy bármelyik másik szervezetről, állapította meg a Magyar Szónak nyilatkozva Mihal Ramacs.