2024. szeptember 15., vasárnap

„Mi nem emelünk határfalat”

Ideiglenes befogadó központ épül a menekülteknek Belgrádban

Aleksandar Vučić kormányfő tegnap ellátogatott a belgrádi vasútállomás és a buszállomás környékén levő menekültek közé, ahol kijelentette, Szerbia sehol nem tapasztalt meleg fogadtatásban részesítette a Szíriából és Afganisztánból érkezett menekülteket, és kijelentette, tekintettel arra, hogy hidegre fordul az időjárás, egy 1000-2000 fős ideiglenes befogadó központot állítanak fel a fővárosban.

Mint kiderült, ez az ideiglenes befogadó központ az autópályától nem messze, várhatóan a Nacional Hotel közelében épül majd fel, írja a Tanjug hírügynökség.

Vučić rámutatott, annak ellenére, hogy az egész világ gondként tekint a menekültekre, Szerbia ezt nem teszi, hiszen húsz évvel ezelőtt az ország polgárai is szembesültek ezzel a gonddal, tudják, milyen elhagyni otthonaikat, éppen ezért az ország a segítségét kínálta fel. Vučić kiemelte, a menekültáradat ellenére, Szerbia nem fog falakat vagy szögesdrót kerítést felállítani. Mint mondta, az Európai Uniónak sem lett volna szabad megengedni, hogy egyes országok éljenek ezzel a módszerrel. Mint mondta, Szerbia a határfal felhúzása helyett a menekülteket jó emberekként kezeli majd, és nem úgy, mint a világ legnagyobb problémáit.

A kormányfő el is beszélgetett a menekültekkel a parkban, rákérdezett, mire lenne szükségük, és megígérte nekik, Szerbia megtesz mindent azért, hogy itt-tartózkodásuk idején jól érezzék magukat. Mint mondta, azt szeretné, ha otthon éreznék magukat, hiszen ők szívesen látott vendégek az ország területén.

A Szerbiai Vöröskereszt csapatai, amelyek a kormányfővel együtt látogattak el a menekültek közé, élelmiszercsomagokat osztottak szét, a kisgyermekes anyáknak pelenkákat is adtak. Vučić megígérte, hogy takarókat is osztanak majd nekik, és a parkokban a számukra mobil toaletteket is felállítanak.

A jobb élet reményében megtett út során a belgrádi vasútállomás és buszállomás környékén található parkokban pihennek meg a menekültek, naponta 500-700-an. A belügyminisztérium adatai szerint január óta Szerbián 90 ezer menekült haladt át, azzal, hogy naponta mintegy 2000 ember lépi át a határt, akik többsége rövid időn belül tovább is áll.

BÉCS NEM A VITA HELYSZÍNE

Újságírói kérdésre, hogy mit vár a Nyugat-Balkán 6 csúcstalálkozótól, amelyre a jövő héten Bécsben kerül sor, illetve számít-e bármiféle nyomásgyakorlásra, Vučić elmondta, konstruktív párbeszédre számít a régió államaival. Majd a boszniai Szerb Köztársaság kapcsán feltett kérdés esetében kijelentette, a nemzetközi színtér nem a vita helyszíne.

– Nem azért megyek Bécsbe, hogy bárkivel vitát folytassak, hanem azért, hogy tárgyaljunk – mondta Vučić. Kiemelte, az ország előtt fontos napok állnak, és reményét fejezte ki, hogy ebből Szerbia hasznot húzhat majd.

– Megpróbáljuk majd, hogy Pristinával is megállapodásra jussunk – hangsúlyozta.

Mint mondta, bátorítóak Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina elnöksége tagjának és Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszterelnökének kijelentései. Jó, ha újra tárgyalásokat kezdenek a Belgrád–Szarajevó-vasútvonalról, tette hozzá. Mint Vučić kiemelte, Szerbia kész arra, hogy a vasút megépítéséhez szükséges pénzeszköz 80 százalékát finanszírozza, és kész arra is, hogy a Niš–Priština-vasútvonal kiépítésének 80 százalékát is megvalósítsa.

A bécsi Nyugat-Balkán 6 csúcstalálkozóra augusztus 27-én kerül sor.

VILÁGRASZÓLÓ EREDMÉNYEK

Vučić kormányfő tegnap megerősítette, a rendkívüli köztársasági választások kiírásán gondolkodik, végső döntést azonban még nem hozott.

– Látom, Bojan Pajtić és Sulejman Ugljanin urakat örvendezteti a választások híre, lehet, hogy a kívánságuk meghallgatásra talál – mondta Vučić, majd hozzátette: – Látják, ők ezt kérik, én pedig tiszteletben tartom a politikai ellenfeleim akaratát.

Mint kiemelte, lehetetlen olyan hangulatban dolgozni, ahol megkérdőjeleznek minden eredményt és sikert. Rámutatott, jelentős emelkedésre lehet számítani, ami a fiskális konszolidáció idején elképzelhetetlen, mégis a rendelkezésre álló eszközökből fizetés- és nyugdíjemelést tudnak majd megvalósítani. A külföldi szakértők szerint Szerbia már nincs a csőd szélén, rendezte pénzügyi helyzetét és lecsökkentette az adósságát, fűzte hozzá.

A kormányfő elmondta, büszke az elért eredményekre, kiemelte, hasznos és nagy dolgokat tettek az országért. Hozzátette, abban reménykedik, hogy az elért eredmények a jövőben is témaként szolgálnak majd.

– Szerbiában egészséges rendszereket állítunk fel, hogy komoly és felelősségteljes állam legyen, és ezt a világban mindenki látja – hangsúlyozta Vučić. – Annak, aki ezt nem látja, mindig lesz esélye arra, hogy legyőzzön bennünket, de hogy sikerül-e, azt majd meglátjuk – mondta a kormányfő.