2024. szeptember 15., vasárnap

Márciusban lehetnek az előrehozott választások

Végleges döntés még nincs, augusztus végéig töprengenek a haladók

Miután Aleksandar Vučić kormányfő megerősítette a híreszteléseket a rendkívüli választások kiírásának lehetőségével kapcsolatban, a Večernje novosti a Szerb Haladó Párthoz közeli forrásokra hivatkozva tegnap azt közölte, hogy a szavazást minden szinten – helyi önkormányzati, tartományi és köztársasági parlamenti választások – 2016 márciusában bonyolítják majd le a tervek szerint. A döntés, mint arról a lap beszámolt, nem végleges, és augusztus végéig még egyeztetnek róla a haladók. Arra számítanak, hogy a választások összekötésével Aleksandar Vučić kormányfő köztársasági szintű népszerűségét sikerülni fog leképezni a tartomány és a helyi önkormányzatok szintjére is, s a Szerb Haladó Párt ezáltal jobb eredményt valósít meg.

A témával kapcsolatban Dušan Janjić politikai elemző, az Etnikai Viszonyok Fórumának igazgatója azt mondta, a rendkívüli választásoknak akkor lenne igazán értelmük, ha azok feladatként meghatároznák az új alkotmány elfogadását. Úgy értékelte, hogy kevés politikai párt áll ma készen a választásokra. Nem nevezte lehetetlennek azt, hogy végül március vagy április folyamán tényleg minden szinten szavazzanak Szerbia polgárai, ez ugyanis „új, frissítő hatással rendelkező mandátumot” adna a haladóknak. A várható kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy abban egyes pártok a menekülés lehetőségét láthatják majd, a legtöbb azonban azon dolgozik majd, hogy minél közelebb kerüljön a haladókhoz. A Demokrata Pártról szólva kijelentette, e szervezet valószínűleg a választásokban látja további hanyatlásának megakadályozását. Az általános választások egyik problémájának nevezte azt, hogy a köztársasági és tartományi szavazás „húzóereje” miatt kevésbé lehet megállapítani, mi a polgárok politikai beállítottsága helyi önkormányzati szinten. A helyi jellegű témák, mint mondta, ilyenkor a háttérbe szorulnak. A nemzetközi színtéren Janjić szerint nem fog akadályokba ütközni a szerbiai választások kiírásának terve, Tony Blair is hasonlóképp cselekedett, minden két évben szavazást írt ki, hogy erősítse hatalmát, állapította meg.

Slaviša Orlović, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanára szerint a választások egyedül az SZHP-nek felelnek meg, s nem látja annak lehetőségét, hogy a voksolást követően jelentősebben módosuljanak a képviselőházban az erőviszonyok. A szavazás véleménye szerint arra szolgálna, hogy megerősítse a jelenlegi vezetőség reformtörekvéseik és alaptalannak minősítse a bírálatokat.

A pártok közül a demokraták azt állítják, hogy készen állnak a szavazásra, s hogy a haladók „meg fognak lepődni, amikor szembesülnek azok eredményeivel”. Bojan Pajtić pártelnök szerint a hatalom azért töpreng azok kiírásán, mert el akarja kerülni a felelősségre vonást. Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alelnöke egyetlen racionális okát sem látja a rendkívüli voksolásnak, de pártját felkészültnek tartja. A Szociáldemokrata Párt álláspontja az, hogy szükség van az előrehozott választásokra, mert a kormány gazdasági-politikai programja nem bizonyult eredményesnek.