2024. szeptember 15., vasárnap

A kormány csak kampányol

Pajtić: Vučić meg fog lepődni a választások eredményén

A Demokrata Pártnak mindegy, mikor írják ki a köztársasági választásokat Szerbiában, jelentette ki Bojan Pajtić, a DP elnöke. Mint mondta, Aleksandar Vučić meglepődik majd a választás eredményein, a közvéleményt ugyanis folyamatosan becsmérli, és jelentéktelennek tünteti fel a demokraták befolyását. Pajtić kiemelte, támogatja Vučićot abban a döntésében, hogy lemond, és azután kiírják a rendkívüli parlamenti választásokat. Mint mondta, három parlamenti választás négy éven belül sokat elárul arról, hogy a jelenlegi hatalom elsősorban kampányolással foglalkozik, nem pedig a polgárok gondjainak megoldásával.

– A szerb nép intelligens, és átlátja ezeket a játékokat – mondta Pajtić, majd hozzátette, a jelenlegi hatalom téved, ha azt hiszi, nem kell felelnie a tetteiért, kezdve a Belgrád a vízen szerződéstől a JAT-on át a közszférában a párton keresztül foglalkoztatott több tízezer emberig, illetve arra is választ várnak, hová lett a Mercedes és a chipek gyártásával foglalkozó gyár. A sajtótájékoztatón elmondta, a DP a választásokon olyan pártokkal közösen indul, amelyek biztosan nem lépnének koalícióra a haladókkal, és a szociálisan elkötelezett állam mellett állnak ki.

– Vučić téved, ha azt hiszi, hogy Szerbia lakossága nem látja, milyen rossz a kormány politikája. Nemcsak a Világgazdasági Fórum látja, hogy a szerb kormány a tíz leghatástalanabb kormányok egyike a világon, hanem Szerbia polgárai is – mondta Pajtić. Rámutatott, az ellenzéknek nem tesz rosszat, ha rendkívüli választásokra kerül sor. – A kormány nem vesz tudomást arról a tényről, hogy a lakosság nagy hányada elégedetlen az államvezetőséggel és azzal, hogy irányított akciókkal jelentéktelenítik el a DP és az ellenzék hatalmát – fűzte hozzá.

Arra az újságíró kérdésre, hogy a DP végzett-e népszerűségi felmérést, a demokrata vezető kijelentette, a párt támogatottsága több mint nyolc hónapja nem esett 8 százalék alá. Elmondta azt is, hogy a megkérdezettek 30 százaléka kijelentette, nem meri nyíltan vállalni, hogy a demokratákra szavaz.

Bojan Pajtić azt is kijelentette, hogy a belügyminisztérium pártintézmény. Reagálva a belügyminisztérium közleményére, miszerint megengedhetetlen, hogy a DP tagjai nyomást gyakoroljanak a rendőrség és más független intézmény munkájára, illetve megkérdőjelezzék a rendőrség nyomozásának eredményeit, Pajtić elmondta, a belügyminisztérium nem politikamentes, illetve a rendőrség nem független és politikailag neutrális. Hozzátette, a belügyminisztériumnak nem is kell független intézménynek lennie, hiszen sehol a világon nem az, az igazságügynek kellene azzá válnia.

A Demokrata Párt a Smrt Pajtiću! (Halált Pajtićra!) graffitik kapcsán folytatott nyomozás esetében követelte, hozzák nyilvánosságra, a belügyminisztérium mely bizonyítékokra támaszkodva jelentette ki, hogy a graffitik a párt egyik tagjának művei.

A DP azt is követeli, hogy állítsák le a Szerbiai Villanygazdaság új logójának elkészítésére kiírt versenypályázatot. Ivan Stefanović, az árnyékhatalom gazdasági minisztere kiemelte, a Szerbiai Villanygazdaság erre célra 40 millió dinárt különített el annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Fiskális Tanács szerint is az ország fiskális stabilitásának legnagyobb veszélyét éppen ez a közvállalat jelenti. – Mely épelméjű ember gondolja, hogy Szerbia pénzügyi stabilitását és a Szerbiai Villanygazdaság jobb üzletelését segíti elő a vállalat identitásának vizuális megjelenítése, a logó megváltoztatása és a számlát tartalmazó borítékok átfestése? – tette fel a kérdést Stefanović.