2024. szeptember 15., vasárnap

SZHP: Pajtić, mitől félsz?

Stefanović: A tartományi kormányfő nem tesz különbséget az állami és a politikai intézmények között

A Szerb Haladó Párt reagált Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke a választásokkal és a belügyminisztériummal kapcsolatos kijelentéseire. Mint kiemelte, a tartományi kormányfő tart a választásoktól, és feltették neki a kérdést, meddig kíván még nyomást gyakorolni az államvezetőségre.

– Vajdaság polgárai nagyon boldogok lennének, ha a médiaszereplésekre pazarolt energiái csupán egy részét arra fordítaná, hogy tegyen valamit értük – áll az SZHP közleményben. Kérdést intéznek a haladók Pajtićhoz: – Mitől tart jobban: attól, hogy mit gondolnak róla a demokrata pártbeli pártkollégái, vagy attól, hogy miként beszélnek róla a Vajdaság polgárai?

Reagálva Pajtić a belügyminisztériumra tett kijelentésére, miszerint az egy pártintézmény, az SZHP emlékezteti a Tartományi Végrehajtó Tanács elnökét, hogy 2012 óta nem érvényesülnek a Demokrata Párt elvei, az állami szervek nem kapnak utasításokat a hatalmon levő pártközpontból, ahogyan az a DP idején történt, hanem szabadon és függetlenül végzik a munkájukat, kizárólag a törvényelőírások és az alkotmány tiszteletben tartásával.

Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke, belügyminiszter a sajtónak adott nyilatkozatában Pajtić azon mondatára reagált, hogy a rendőrségnek nem kell független intézménynek lennie. Mint mondta, Pajtić nem tesz különbséget a politikai és az állami intézmények között, a rendőrségre magántulajdonként tekint, hiszen már 15 éve uralkodik Vajdaságon.

– A szerb rendőrség ezek után is nem részrehajlóan, politikamentesen és a törvények tiszteletben tartásával fogja végezni a munkáját, az önálló és a független intézményekkel, pontosabban az ügyészséggel és a bíróságokkal együttműködve – mondta Stefanović. Azzal folytatta, lehet Pajtić a belügyminisztériumból pártrendőrséget szeretne csinálni, ám ezt a polgárok nem fogják neki megengedni. Kiemelte, a Vajdaság polgárai sokkal nagyobb hasznát vennék, ha Bojan Pajtić a tengeren töltött szabadsága után végre nekilátna annak a munkámnak, amiért a fizetését kapja a polgároktól.