2024. szeptember 15., vasárnap

Szeptember végére kiderül, lesznek-e választások

Szeptember végére megszületik a rendkívüli választásokról szóló döntés, jelentette ki tegnap Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Kiemelte, hogy személy szerint ő a rendkívüli választások mellett voksolna, de a döntés az állami érdekektől függ majd.

– Ha csupán tőlem függne, hogy lesznek-e rendkívüli választások, akkor én azt mondanám, igen. Az egyedüli gond az, hogy ha kiírjuk a választásokat, akkor megáll a gazdaság. A személyes és a pártérdekek a választások kiírása mellett szólnak, az állami érdekek viszont nem. Hamarosan kiderül, hogyan alakulnak a dolgok, szeptember végére már tudni fogjuk, hányadán állunk – mondta a szerb kormányfő.

Vučić kitért az Oliver Ivanovićtyal történő eseményekre is – szemtelenségnek és pimaszságnak nevezte, hogy a koszovói hatóságok még két hónappal meghosszabbították Ivanovićnak, a koszovói Szerbia, Demokrácia, Igazságosság polgárok csoportja elnökének előzetes letartóztatását. Mint ismeretes, Ivanovićot a hatóságok egy 1999. április 14-én Kosovska Mitrovicában elkövetett háborús bűncselekményben való részvétellel vádolnak. A vádirat szerint Ivanović volt a vezetője a gyilkosságokat elkövető félkatonai rendőregységnek, és arra ösztönözte a csoport egyes tagjait, hogy háborús bűnöket kövessenek el a civil lakosság ellen. A vádlott tavaly augusztusban ártatlannak vallotta magát.