2024. szeptember 14., szombat

Novemberben megnyílhat az első tárgyalási fejezet

Jelenleg két lehetséges dátum létezik, egy novemberi és egy decemberi, amelyen döntés születhet a csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitásáról, nyilatkozta tegnap Ivica Dačić külügyminiszter Jean Asselbornnal, az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminiszterével megtartott közös sajtótájékoztatón. A szerb külügyminiszter szerint elsőként a 32-es fejezet, vagyis a pénzügyi ellenőrzésről és a 35-ös, a Koszovóról szóló fejezetet nyitják majd meg. – Jelenleg két dátum forog közszájon a második kormányközi konferencia megtartásával kapcsolatban, amelyiken döntést hoznak majd a tárgyalási fejezetek megnyitásról. Az első egy novemberi dátum, a második pedig december 15., vagy 16 lenne – fejtette ki Dačić.

Asselborn kijelentette, hogy Luxemburg mindig is támogatta Szerbia EU-s csatlakozását. – Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy még az idén megnyílhassanak az első tárgyalási fejezetek – mondta Luxemburg külügyminisztere.

A két külügyminiszter a menekülthelyzettel kapcsolatban is nyilatkozott. Dačić ezzel kapcsolatban megjegyezte, Belgrád azt követeli, hogy az EU kapcsolja be Szerbiát a menekültek ellátására vonatkozó intézkedésekbe. Hozzátette, hogy Szerbia nem fér hozzá azon EU-s alapokhoz, amelyeket erre a célra hoztak létre, a bejelentett EU-s segélyek pedig nem fedik majd a szükségelteket. – Szerbia nem menekülttáborokat, hanem ideiglenes befogadóközpontokat létesít, és ez a kettő nem ugyanaz – hangsúlyozta a szerbiai külügyi tárca vezetője

Asselborn kihangsúlyozta, hogy Szerbia igen sokat tesz a migránsok érdekében, majd hozzátette, hogy a probléma megoldása érdekében az EU-nak szorosan együtt kellene működnie a nyugat-balkáni országokkal.