2024. szeptember 14., szombat

A megoldás várat magára

Tegnapi szabadkai találkozásuk alkalmával Nebojša Stefanović szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszterek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a menekültkérdés kezelésének érdekében a két ország rendőrsége az elkövetkezendőkben is szorosan együttműködik egymással. A szerb belügyi tárca vezetője sokat vár az Európai Unió belügyminisztereinek hamarosan megtartandó találkozójától, reméli, hogy ott érdemben fogalmaznak meg az illetékesek megoldási javaslatokat. Közben az ősziesre forduló idő egyre inkább megkeseríti a Szerbiában nyílt ég alatt tartózkodó migránsok mindennapjait.

EGYÜTTMŰKÖDÉS NÉLKÜL NEM MEGY

A menekültkérdés csakis az EU támogatásával oldható meg, szögezte le a belügyminiszteri találkozón Stefanović, mondván: ezt a problémát egyik érintett ország sem képes önállóan kezelni, ehhez sem kapacitásuk, sem pénzük nincsen.

– Szerbia igyekszik betartani a törvényeket és tiszteletben tartani az emberi jogokat, hogy akik az országban kívánnak menedékért folyamodni, azok ezt megtehessék, akik pedig Nyugatra szeretnének eljutni, azok szabadon folytathassák útjukat. Európának választ kell adnia a kérdésre, hogy mi legyen azokkal a gazdasági menekültekkel, akik nem folyamodhatnak menedékért. Ezt a kérdést már a schengeni övezet külső határain meg kell válaszolni, vagyis Görögországban és Bulgáriában, nem pedig Szerbiában, vagy Magyarországon. Megoldást kell találni a menedékre jogosultak elszállásolására, és arra, hogy miként lehet a leginkább tiszteletben tartani emberi jogaikat. A magyar és a szerb rendőrség folyamatosan kapcsolatban áll egymással, naponta információt cserélnek a menekültválságról – taglalta Stefanović.

A szerb belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az EU belügyminisztereinek hamarosan megtartandó tanácskozásán sikerül érdemben megoldást találni a mindeddig megválaszolatlan kérdésekre.

A szerb Belügyminisztérium közleménye szerint Pintér egyetértett azzal kapcsolatban, hogy a migránsok kérdését a schengeni övezet külső határain lenne jó kezelni, vagyis már ott eldönteni, hogy ki jogosult menedékre és kik a gazdasági menekültek, akik nem léphetnek az EU területére.

A RENDŐR KARJAIBAN

Egy időben a hírekkel, hogy a napokban rekordszámú menekült lépett Szerbia területére, napvilágot látott egy fényképsorozat, amelyen egy szerbiai rendőr látható, karjában egy szíriai kisfiúval. A férfi megölelte a gyermeket, szemmel láthatóan incselkedett vele, mosolyt csalva a kisfiú arcára. A fényképek, amelyeket a BBC Radio 4 újságírónője osztott meg Twitter profilján, az egész világot bejárták. Az újságírónő, Manveen Rana megjegyezte, a szíriai menekültek elmondása szerint hosszú útjukon „a szerbiaiak az elsők, akik nem állatként bánnak velük”. Viszont Rana azt is hozzátette, akármennyire is jó bánásmódban részesülnek a menekültek Szerbiában, nem szabad elhallgatni, hogy például a helyi taxisofőrök gyakran visszaélnek helyzetükkel és irreálisan sok pénzt követelnek tőlük egy-egy fuvarért.

Később kiderült, hogy a kisfiút ölelő rendőr a preševói Rexhep Arifi, aki immár egy hónapja a menekültek között végzi munkáját és segíti őket. Nebojša Stefanović bejelentette, az emberséges magatartás miatt hamarosan kitüntetéssel jutalmazzák Arifit. A férfi akkor tett humánus magatartásról és figyelmességről tanúbizonyságot, amikor ezek az értékek kihaltak a régióban, érvelt Stefanović, hozzátéve: Arifi a szerbiai rendőrség legtisztességesebb és legszebb arcát mutatta a világnak, bizonyítván, hogy a szerbiai rendőrök mindenkivel emberségesen bánnak.

Arifi röviden annyit mondott az újságíróknak, hogy a fénykép készítésének napján éppen Miratovacban járőrözött. Miratovac az első település, ahová Macedónia területéről Szerbiába lépnek a migránsok. Aznap nagy volt a tömeg, a kisfiú, Amir édesanyja pedig már nagyon fáradt volt, ezért vette karjaiba az apróságot, hogy kicsit lefoglalja, nyilatkozta Arifi, mondván: minden kollégája hasonlóan bánik a menekültekkel.

AZ ESŐ NEHEZÍTI A HELYZETET

Arról is szóltak a tegnapi tudósítások, hogy az újabb hőmérséklet-csökkenés, valamint a szinte egész nap zuhogó, vagy helyenként szitáló eső miatt tovább romlott a menekültek helyzete. A belgrádi autóbusz-állomás melletti parkban készült felvételeken látszik, hogy a menekültek egy része sátrakban keresett menedéket, mások esernyőkkel próbálták védeni magukat, megint mások pedig kabátjukat fejükre húzva gubbasztottak a padokon, vagy az aszfalton, esetleg a fák alatt.

Siniša Mali polgármester hétfőn azt ígérte, a tél beköszönte előtt biztosan elkészül a belgrádi befogadóközpont. A városvezetésnek már csak azt kell eldöntenie, hogy hol alakítsák ki a befogadóközpontot, majd azt követően azonnal megkezdik a szükséges engedélyek kiállítását, a következő két-három hónapban pedig elkészülhet a létesítmény, magyarázta Mali.