2024. szeptember 14., szombat

Nem engedik a DP-t tüntetni?

A fővárosi rendőrség elutasította a Demokrata Párt azon tüntetésre vonatkozó kérelmét, amelyet a Belgrád Víziváros alapkőletétele ellen szerveztek volna, nyilatkozta tegnap Balša Božović, a DP belgrádi bizottságának elnöke.

– A rendőrség nem volt hajlandó átvenni tőlünk a szabály szerint és időre megírt kérelmet, amelyben azt kértük, hogy lakossági gyűlést tarthassunk azon hotel, vagy étterem alapkőletétele ellen, amely azon a területen épül majd meg, ahova a Szerb Haladó Párt korábban ünnepélyesen bejelentette a Belgrád a vízen projektum megkezdését – mondta Božović.

A DP belgrádi bizottságának elnöke szerint a projektum az évszázad átverése, amely miatt a jelenlegi hatalom felfüggesztett törvényeket, bíróságokat, parlamentet, jogot és közérdeket is, most pedig a polgárok gyülekezési jogát próbálja felfüggeszteni. Božović ezért arra kéri a polgárokat, hogy vasárnap 16 órakor a rendőrségi kordon előtt gyűljenek össze és mondjanak ellent Belgrád és Szerbia kirablásának.

A belügyminisztérium azonban cáfolta Božović azon állítását, miszerint át sem akarta volna venni a DP kérelmét. Mint azt közleményükben megjegyzik, arra a helyszínre és időpontra néhány nappal korábban egy polgári egyesület bejelentett egy nagyobb embertömeget megmozgató tüntetést. Hozzáteszik, figyelembe véve azt, hogy egy időben és egy helyen nem lehet két különböző megmozdulást megtartani, valamint a közlekedési és biztonsági kockázatokat is felmérve, azt ajánlották a DP képviselőjének, hogy egy másik helyszínen, vagy egy másik időpontban tartsák meg polgári gyűlésüket.