2024. július 17., szerda

Koszovó a kulcs

Németország csak az eddig megfogalmazott feltételrendszer teljesítését várja el Szerbiától

Aleksandar Vučić szerb kormányalelnök egyebek mellett Suzana Grubješić, a szerb kormány európai integrációért felelős alelnökének a kíséretében szerdán megkezdte kétnapos berlini látogatását.

A Guido Westerwelle német külügyminiszterrel folytatott beszélgetés során a felek egyetértettek a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd fontosságában. A dialógus kimenetele döntő mértékben befolyásolja, hogy Szerbia az idén elnyeri-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Minden attól függ, hogy Szerbia teljesíti-e a jól ismert feltételeket – hangsúlyozta Westerwelle.

– Németország támogatja Szerbia európai útját, a csatlakozási tárgyalások megkezdése azonban a Belgrád és Prishtina közötti tárgyalás eredményétől függ. Berlin konkrét eredményeket vár el. Nem fogunk új feltételeket megfogalmazni, a korábban lefektetettektől azonban nem állunk el. A német kormány cselekvése nem üres beszéd. Minden szavunk mögött konkrét cselekvés áll. Amit múltkori, belgrádi látogatásom alkalmával megígértem, azt meg is tettük. Szerbia az EU felé tart, és ez a hét nagyon fontos ebből a szempontból. Az ország európai jövőjét nemcsak a német kormány, hanem a Bundestag többsége is támogatja. Szerbia nem képezi vita tárgyát a német hatalmi koalíció és az ellenzék között. Németország Szerbia tekintetében egységes álláspontot képvisel – összegezte Westerwelle.

Vučić biztosította a német külügyminisztert, hogy nem azért utazott Berlinbe, hogy követelje a csatlakozási tárgyalások megkezdését, mert ez Németországtól és az EU többi tagállamától egyaránt függ. Utazásának célja nyomatékosítani, hogy Belgrád szilárdan elhatározta magát az ország európai integrációja és a belső reformok végrehajtása mellett – mondta Vučić.

– Szerbia a lehető legjobb kapcsolatot szeretné kiépíteni Németországgal, illetve erősíteni a két ország között fennálló dinamikus kapcsolatokat. Tudjuk, hogy ez nemcsak a szép dolgokat foglalja magába, hanem a súlyos feltételek teljesítését és a politikai szempontból népszerűtlen lépések megtételét is. Szerbia nem azért kívánja folytatni útját az EU felé, mert ez egy hangzatos dogma, hanem azért, mert az ország EU-tagsága a legjobb a polgárok számára. Az EU jobb gazdaságot, jogállamiságot és joguralmat jelent. A szerb kormány az elmúlt hat hónapban számos súlyos lépést megtett, és semmit sem halasztott az utolsó pillanatra. Ez korábban nem így volt. Remélem, hogy Németország felismeri ezt, és tisztelettel adózik a szerb kormány lépései előtt. Súlyos beszélgetések várnak ránk, Németország elvárja, hogy még nagyon sok mindent megtegyünk a következő hónapokban – részletezte Vučić.

A szerb kormányalelnök Thomas de Maizière német védelmi miniszterrel is tárgyalt, elsősorban Szerbia és Németország katonai együttműködéséről, Szerbia részvételéről az ENSZ és az EU zászlaja alatt megvalósuló különböző nemzetközi katonai bevetésekben, de szóba került a koszovói kérdés és az európai integráció témája is. Vučić azt kérte de Maizièretől, hogy a szerbek lakta koszovói régiókban ne csökkentsék a KFOR katonáinak a számát. De Maizière elégedett hangnemben nyilatkozott az aktuális szerb kormány korrupcióellenes küzdelméről.

Vučić később a Bundestag EU-ügyi Bizottsága előtt is felszólalt, majd a Robert Bosch Alapítványnak a Balkán államai integrációjának témájában szervezett konferenciáján is beszédet tervezett tartani.

A német sajtó Vučićról

Vučić azért érkezett Berlinbe, hogy megszerezze Németország támogatását Szerbia európai integrációjához – jelentette a német sajtó. Ivica Dačić miniszterelnök és Vučić kormányalelnök minél előbb szeretnék megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val – írta honlapján a Deutschlandfunk Rádió. Az elemző írásban emlékeztetnek rá, hogy bár Szerbiában a lakosság egy jelentős része inkább Oroszország-párti, Németország már most Szerbia egyik legnagyobb külkereskedelmi partnere. Az írásban azt is hangsúlyozták, hogy Németország az elmúlt tizenkét évben több mint 1,8 milliárd euró fejlesztési támogatást juttatott Szerbiába. A Deutschlandfunk honlapján megjelent írásban hosszasan méltatták Vučić korrupcióellenes küzdelmét, azt, hogy még mágnásokat és politikusokat is letartóztattak a folyamatban.

A Tagblatt napilap ennél kevésbé méltató hangnemben jellemezte Vučićot, megjegyezve, hogy a szerb kormányalelnök korábban a nacionalizmus megtestesítője volt, napjainkban azonban a legnagyobb européerként igyekszik magát feltüntetni.

– A német kormány mindenkinél egyértelműbben megfogalmazta a Szerbia európai integrációs folyamatának következő állomásával kapcsolatban felállított feltételrendszert: a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálódása, az igazságügy reformjának kijavítása, az emberi jogok és a médiaszabadság fokozása, valamint a korrupcióellenes küzdelem – írta a Tagblatt.

A Greenpeace Magazin honlapján megjelent elemzésben Szerbia legbefolyásosabb politikusaként jellemezték Vučićot, aki soha nem látott elszántsággal küzd a korrupció és a bűnözés ellen. Kétnapos berlini látogatása során Vučić ebből kíván tőkét kovácsolni országa számára – olvasható a Greenpeace Magazin honlapján.