2024. július 17., szerda

„Megalapozott optimizmus”

Aleksandar Vučić: Elnézést, de Szerbiát tiszteljük és szeretjük a leginkább

A Berlinből visszatérő Aleksandar Vučić szerb kormányalelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke szerint a közeljövőben végre lehet hajtani azokat a dolgokat, amelyeket a csatlakozási tárgyalások elnyerésének vonatkozásában elvárnak Szerbiától, és meg lehet szerezni Németország támogatását. Szerbiának soha nem volt ekkora tekintélye Németországban – véli Vučić.

– Németország elvárja bizonyos feladatok elvégzését, ezek nem mindegyike egyszerű. Mi képviseljük Szerbiát. Tisztelünk és szeretünk minden országot, kiemelkedően tiszteljük és szeretjük Németországot. Hiszem, hogy a szerbiai delegáció mindegyik tagját büszkeséggel töltöttel el a mód, ahogyan Berlinben fogadtak bennünket. Ugyanakkor elnézést, de Szerbiát tiszteljük és szeretjük a leginkább. Ezért bizonyos dolgokat nem egyszerű végrehajtanunk, bizonyos dolgok végrehajtását pedig nem is reális elvárni tőlünk. Mindennek ellenére a feltételek legtöbbjének teljesítését illetően nem lesznek gondok, és biztosan elnyerjük Németország támogatását a csatlakozási tárgyalások kitűzéséhez. Soha nem nyilatkoztam túlságosan könnyen optimista hangnemben, most azonban valóban úgy tűnik számomra, hogy ennyire még soha nem álltunk közel a csatlakozási tárgyalásokhoz – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve Vučić.

A kormányalelnök szerint Németországnak fel kell ismernie mindazt, amit a szerb kormány az utóbbi hónapokban tett. A kormány üzenetre számít, hogy a szerbiai polgárokat szívesen látják az Európai Unióban – hangsúlyozta Vučić, aki szerint bátorító, hogy a szerbiai delegáció tagjait olyan német politikusok is fogadták, akik korábban nem voltak hajlandóak beszélgetni szerbiai kollégáikkal.

Az elkövetkező néhány hónap fontos feladatai közül nem mindegyik kötődik Koszovó és Metóhiához, a végrehajtandó belső reformok listája szintén hosszú – magyarázta Vučić, aki szerint az igazságügyi minisztériumra kiemelkedően fontos feladatok várnak.

Heinz Wilhelm, Németország belgrádi nagykövete megismételte: a csatlakozási tárgyalások elnyerése a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd eredményétől függ. Ha a tárgyalások mentén kedvező megállapodások születnek, akkor az EU kitűzi a tárgyalásokat. A végkifejlet természetesen nem kizárólag Németországtól, hanem az EU minden tagállamától, illetve azok állam- és kormányfőitől függ – nyilatkozta Wilhelm. Egy biztos: új feltételeket senki sem fogalmaz meg Szerbiával szemben – nyomatékosította Wilhelm a már Berlinben is elhangzó ígéretet.

– Különösen fontos, hogy Vučić kormányalelnök Berlinben beszélgetett a Bundestag Európa-ügyi Bizottságának a képviselőivel, hiszen ez a bizottság közvetlenül bekapcsolódik a csatlakozási tárgyalások odaítélésének folyamatába. Hogy Szerbia júniusban elnyerheti-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját? Ez nehéz kérdés. Egyértelmű, hogy minden az Ivica Dačić és a Hashim Thaçi kormányfők vezette párbeszéd kimenetelétől függ. Jómagam remélem, hogy a felek képesek lesznek megállapodni, és Szerbia elnyeri a dátumot. A párbeszédnek kell lefektetnie a Szerbia és a Koszovó közötti jövőbeni kapcsolat alapjait. Megoldást kell találni az észak-koszovói párhuzamos szerb intézményrendszerre. Ezt olyan rendszernek kell felváltania, amelyet a prishtinai hatalom is elfogadhatónak tart. Kulcsfontosságú hetek állnak előttünk. A Belgrád és Prishtina közötti párbeszédet legkésőbb április közepéig le kell zárni. Ez azért fontos, mert az Európai Bizottság és Catherine Ashton főképviselő április 16-án mutatják be országjelentésüket Szerbiáról. Ez a dokumentum fogja alapját képezni a csatlakozási tárgyalások dátumának kitűzéséről folytatott vitának az EU külügyminisztereinek találkozóján, majd az EU állam- és kormányfőinek júniusi csúcsán – összegezte Wilhelm.