2024. július 17., szerda

A kormányátalakítás döntő hete

A kormánykoalíciót alkotó pártoknak szombatig kellene dönteniük a köztársasági kormány átalakításáról, az esetleges személycserékről. Az előzetes bejelentések szerint a Szerb Haladó Párt Főbizottsága pénteken ül össze megvitatni a témát, és ezután nyilvánosságra hozzák a kádermegoldásokkal kapcsolatos döntéseiket. Az SZHP ugyanezt várja el a koalíciós partnereitől is.

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, az SZHP elnöke kijelentette: elég volt az időhúzásból, a kormány átalakítását a hónap végéig be kell fejezni.

Vučić igyekezett nyomatékosítani, hogy parlamenti választások nélkül biztosan nem lesz kormányfő.

– Akkor leszek miniszterelnök, ha a következő parlamenti választások eredménye ezt lehetővé teszi. Úgy vélem, hogy pillanatnyilag nem a választások jelentik a prioritást – fogalmazott Vučić.

Bratislav Petković művelődési miniszter nyilatkozatából kiderült, hogy az SZHP miniszterei már borítékolták a lemondásukat, vagyis teljes mértékben a párt vezetőségére bízzák a döntést az esetleges leváltásokról.

Ugyanezt tették a Szerbia Egyesült Régióinak a tisztségviselői: Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági, Suzana Grubješić, európai integrációval megbízott kormányalelnök, valamint Verica Kalanović, regionális fejlesztési és helyi önkormányzati miniszter a párt Főbizottságának ülésén bízták pártjukra borítékolt lemondásaikat.

A Szerbiai Szocialista Párt tárcavezetői szintén pártjukra bízzák a döntést leváltásukról. Slavica Đukić Dejanović egészségügyi és Žarko Obradović oktatási miniszterek kifejtették: pártjuk bármilyen jellegű döntése előtt meghajolnak. Erről már a párt Elnökségének ülésén biztosították az SZSZP vezetőségét, mondta a két szocialista miniszter.

Ivica Dačić kormányfőnek, Vučićnak és Dinkićnek meg kell állapodniuk arról, hogy a kormány a jövőben egységes célokat kövessen, fejtette ki Obradović. Đukić Dejanović szerint megtörténhet, hogy új kormánykoalíció alakul, vagy a hatalmi pártok felcserélik egymás között az általuk jelenleg irányított minisztériumokat.

Az SZHP magukat megnevezni nem óhajtó tisztségviselői azt nyilatkozták, hogy a SZER, a fontos döntések meghozatalának halasztgatásával, a koalíciós partnerei iránti bizalmatlanságát fejezi ki. A haladók semmit nem kívánnak bizonygatni, csupán azt szeretnék, ha a kormány minden minisztere a tükörbe nézne és úgy fogalmazna meg értékelést eddigi munkájáról, mondta a haladók egyik képviselője.

Zorana Mihajlović energetikai miniszter, az SZHP alelnöke pedig kijelentette, hogy számára a SZER tisztségviselői vezette tárcák nem élveznek nagy bizalmat. Éppen ezért elkerülhetetlen a változtatás a kádermegoldások tekintetében, szögezte le Mihajlović, mondván: a kormánynak az átalakítás után hatékonynak kell lennie és maradéktalanul az európai integráció, a külföldi beruházások serkentése, valamint a pénzügyi stabilitás kiépítése felé kell fordulnia.

Mindez egy új csapatot, új erőt és új bizalmat is magában foglal, mondta Mihajlović.

FRUSZTRÁCIÓ ÉS KOZMETIKA

Dragan Đilas, az ellenzéki Demokrata Párt elnöke szerint a kormányátalakítás népszórakoztatás, hiszen a hatalmiak mást sem csinálnak, mint licitálnak az esetlegesen leváltandó miniszterek nevével. Arról már nem beszélnek, hogy ki kerülne a helyükre, érvelt Đilas, aki szerint inkább a rendkívüli köztársasági választások dátumát kellene kitűzni. Előtte azonban mindenféleképpen módosítani kell a választási rendszert, véli Đilas.

A pártelnök tegnapi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a DP számos kérdésben hajlandó megállapodni az aktuális összetételű kormánnyal. A folytatásban pedig arról beszélt, hogy az utóbbi egy évben Szerbia a csőd szélére került: 40 ezer munkás veszítette el a munkahelyét, az ország tartozása 4 milliárd euróval növekedett és szinte az összes közvállalat történelmi veszteséget jegyez.

Az SZHP közleményben válaszolt a demokraták elnökének fejtegetésére, megállapítván, hogy Đilas csupán frusztrált, amiért tervei befuccsoltak. Đilas minden esélyt elveszített arra, hogy Belgrádhoz hasonlóan Szerbiát is saját impériumává minősítse át, áll a közleményben, mint ahogyan az is, hogy a DP elnöke nem tudja becsapni a polgárokat.

A szintén ellenzéki Szerbiai Demokrata Párt is a rendkívüli választások kiírását támogatja, mert a kormány átalakítása szerintük nem más, mint egy jelentéktelen és szükségtelen lépés. Semmiféle kozmetikázás nem változtathatja meg a kormány rossz politikáját, emelte ki Petar Petković, az SZDP sajtófelelőse, mondván: a kormány a valós állami kérdések helyett a bársonyszékekkel foglalkozik, miközben az általános gazdasási helyzet egyre rosszabb.

DAČIĆ? VUČIĆ?

Bár Vučić közölte, hogy választások nélkül biztosan nem vállalja a kormányfői tisztséget, a belgrádi sajtó arról cikkezik, hogy milyen módon válthatná le az SZHP elnöke Dačićot választások nélkül.

Ehhez arra lenne szükség, hogy Dačić lemondjon tisztségéről, vagy a köztársasági képviselőház bizalmatlanságot szavazzon a kormánynak. Mindkét esetben a köztársasági elnöknek kell valakit megbízni a kormányalakítással. Ha a kormányalakítónak nem sikerülne biztosítania a többséget, akkor ki kell írni a parlamenti választásokat.

Az is egy megoldás lenne a kormányfő választások nélküli cseréjére, ha a koalíciós partnerek beleegyeznének a koalíciós megállapodás módosításába.

Összevonások és szétválasztások

Velimir Ilić építésügyi és urbanisztikai miniszter szétválasztaná a pénzügy és a gazdaság területeit (jelenleg mindkét területet Mlađan Dinkić vezeti). Így csakis az egészséges, hasznot hozó, munkát adó projektumok versenyezhetnének, és nem azok, amelyeket csupán politikai alapon támogatnak, fogalmazott Ilić.

Zorana Mihajlović energetikai, fejlesztési és környezetvédelmi miniszter összevonná az energetika és a bányászat területét, valamint egy önálló környezetvédelmi minisztériumot alakítana. Az európai integráció egyébként is megköveteli majd, hogy Szerbia nagyobb hangsúlyt fektessen a környezetvédelemre, magyarázta Mihajlović.

Nem kellene kizárni a parlamentet

A belgrádi Társadalomkutató Intézet szerint a minisztereknek egyértelmű kritériumrendszer alapján kellene elszámolniuk munkájukkal a kormánynak és a köztársasági parlamentnek. A kormány átalakításával nem lenne szabad napi politikai érdekek céljából visszaélni.

– A kormány átalakítását megelőzően világos mércék alapján kellene értékelni a tárcák eredményét. Ehhez jelenleg nem adottak a feltételek, hiszen az aktuális miniszterek közül nem ismertette mindenki a programját és a célkitűzések megvalósítási határidejét. Az is kedvezőtlen, hogy a Szerbiai Képviselőházat kizárják az átalakítás folyamatából. Még ha csupán a formalitás kedvéért is, de lehetőséget kellene biztosítani a minisztereknek, hogy beszámoljanak a parlamentnek eddigi munkájukról. A parlament feladata az, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat – fogalmaztak az intézet közleményében.