2024. szeptember 7., szombat

Aleksandar Vučić Loznicában találkozott az orosz nagykövettel

Aleksandar Vučić szerb elnök ma Loznicában találkozott az Orosz Föderáció nagykövetével, Alekszandr Bocan-Harcsenkóval, és tájékoztatta őt Koszovó helyzetéről, valamint Pristina mindennapos brutális provokációiról, amelyek a békét és stabilitást veszélyeztetik.

– Úgy tűnik, ebben az ügyben megértésre találtunk az orosz fél részéről. Beszélgettünk más fontos kérdésekről is. Gazdasági együttműködésről tárgyalunk, várjuk az Orosz Vasúttársaság által építendő irányító központ létrehozását. További tárgyalások várhatók számos energiával és infrastruktúrával kapcsolatos projektről. Továbbá, ami számunkra fontos, Oroszország segített nekünk a Srebrenicával kapcsolatos erőltetett határozat és más kérdések kapcsán, és az ENSZ-ben és más multilaterális szervezetekben való együttműködésről is beszéltünk – mondta Vučić.

Bocan-Harcsenko szerint Oroszország tudatában van a koszovói helyzetnek, és Koszovó lesz az egyik fő kérdés az ENSZ-ben.

Az elnök kifejezte meggyőződését, hogy rövid időn belül bebizonyosodik, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben egyetérthetnek, és ezek mindkét fél érdekeit szolgálják.

– Ezenkívül hangsúlyoztam, hogy rendkívül fontos számunkra a gázmegállapodásról folytatott tárgyalások felgyorsítása. Továbbá tárgyaltunk október 20-ának megünnepléséről, a belgrádi felszabadulás 80. évfordulójáról, amelyben döntő szerepet játszott a Vörös Hadsereg, természetesen a mi egységeinkkel együtt. Ezt nagyrészt közös eseményekkel fogjuk megünnepelni. Számos kulturális esemény lesz, többek között a Bolsoj Színház vendégszereplése, amelyre várhatóan szeptember 13-án kerül sor, valamint sok más esemény – mondta Vučić.

A BRICS-csúcstalálkozóra szóló meghívásról is szó esett

Az újságíróknak elmondta, hogy Harcsenkóval beszélgetett arról a meghívásról is, amelyet Szerbia és ő személyesen kapott, hogy részt vegyen a nagy BRICS-csúcstalálkozón.

– Olvastam a résztvevők listáját is, amelyet el kell ismernem, nemcsak hosszú, hanem rendkívül erős, fontos és hatalmas országokról van szó. Már a találkozó előtt megköszöntem az Orosz Föderáció nagykövetének a meghívást, és úgy gondolom, hogy folytatni fogjuk ezeket a tárgyalásokat, akár Putyin elnökkel is, a belgrádi felszabadulásról és minden másról – mondta Vučić.

A szerb elnök egy csomag aszalt szilvát ajándékozott Harcsenkó nagykövetnek, amelyet Podrinjében állítanak elő.

Nyitókép: Fotó:Tanjug