2024. szeptember 11., szerda

Izrael elnöke hivatalos látogatáson Szerbiában

Izrael elnöke, Jichák Hercog ma hivatalos látogatást tesz Szerbiában, ahol Aleksandar Vučić szerb elnök fogadja. A látogatás keretében plenáris ülésre kerül sor Szerbia és Izrael delegációi között, amelyet Vučić elnök és Herzog elnök vezet. Izrael elnöke Szerbia után Albániába látogat, ahol a sajtójelentések szerint találkozni fog az ország elnökével és miniszterelnökével, Bajram Begajjal és Edi Ramával.

Idén januárban Vučić telefonon beszélt Jichák Herzog elnökkel, és megállapították, hogy a két ország kapcsolatainak tükrözniük kell a két nép közelségét.

Szerbia külügyminisztere, Marko Đurić a mai találkozóján Izrael új szerbiai nagykövetével, Avivit Bar Ilannal kijelentette, hogy az izraeli elnök látogatása lehetőséget nyújt a kétoldalú kapcsolatok minden szinten történő fejlesztésére. A nagykövetet tájékoztatta a koszovói szerbek nehéz helyzetéről is.

Izrael nagykövete találkozott a szerb parlament elnökével, Ana Brnabićtyal is, és elmondta, hogy az izraeli delegációban gazdasági szereplők is lesznek, ami nagy potenciállal bír mindkét fél számára a kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Brnabić kifejezte meggyőződését, hogy Izrael elnökének látogatása fontos impulzust ad egy új fázisnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésében, amelyeket jónak ítéltek.

A diplomáciai kapcsolatokat 1948-ban hozták létre, de 1967 és 1991 között megszakadtak, majd hivatalosan helyreálltak. A kapcsolatok fejlesztése Izraellel a szerb és a zsidó nép történelmi közelségén alapul, amelyet a közös szenvedés is kifejez a második világháború alatt.

Izrael elnöke először 2018. július 26-án tett hivatalos látogatást Szerbiában, amikor Vučić elnök állami és katonai tiszteletadással fogadta az akkori izraeli elnököt, Reuvén Rivlint. Rivlin akkor kijelentette, hogy Izrael és Szerbia kapcsolatai a jövőbe tekintenek, de a történelem, és minden, ami a második világháború során történt, nem felejthető el. Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia soha, semmilyen módon nem fogja elfelejteni a szerb és zsidó nép ellen elkövetett szörnyű bűntetteket és népirtást az NDH-ban a második világháború alatt, és megígérte, hogy nem fogja megengedni a szerb áldozatok számával való manipulálást.

Vučić 2020. január 23-án részt vett a holokauszt 5. világtalálkozóján Jeruzsálemben, ahol találkozott Reuvén Rivlin izraeli elnökkel.

A Szerbiai Kereskedelmi Kamara az Izrael Nagykövetséggel együttműködve kerekasztalt szervez Szinergia az innovációban és kereskedelemben: Szerbia és Izrael megbeszélései címmel. Az esemény keretében három egyetértési nyilatkozatot írnak alá a Szerbiai Kereskedelmi Kamara és az Izraeli Export- és Nemzetközi Együttműködési Intézet, az Izraeli Kereskedelmi Kamarák Szövetsége, valamint az Izraeli Ipari Termelők Szövetsége között.

Továbbá technológiai innovációs nyilatkozatot ír alá a Szerb Kormány IT és e-Közigazgatási Hivatala és az Izraeli Innovációs Hatóság.

A Szerbia és Izrael közötti külkereskedelmi forgalom a Szerbiai Kereskedelmi Kamara (PKS) adatai szerint tavaly 112,3 millió eurót tett ki, ami enyhe növekedést jelent a 2022-es 107,2 millió euróhoz képest. Tavaly Szerbia 75,9 millió euró értékben exportált árut Izraelbe, míg az Izraelből származó import 36,4 millió eurót tett ki.

A PKS közlése szerint a külkereskedelmi forgalom 2017 és 2023 között 59 és 112 millió euró között mozgott, és 2020 óta Szerbia többlettel rendelkezik. Az elmúlt 10 évben a teljes külkereskedelmi forgalom 2,8-szorosára nőtt.

Az izraeli beruházások közül a legjelentősebbek a közlekedés és az ingatlanfejlesztés területén történtek, és Izrael az egyik legfontosabb befektető az országban.

A PKS szerint a legnagyobb potenciál a mezőgazdaság-élelmiszeripari szektorban, különösen a magas technológiai mezőgazdaságban, a nagy hozzáadott értékkel bíró élelmiszerekben, a fenntartható mezőgazdaságban, továbbá az IT szektorban, a biotechnológiában, a környezetvédelemben, a megújuló energiákban és a turizmusban rejlik.

Az import szerkezetében a fő tételek a gázolaj, az avokádó, a növényvédő szerek és a gépjármű ülések.

Nyitókép: Fotó:Tanjug