2024. szeptember 4., szerda

Huszonöt éves a VMSZ

A párt jelenleg a hatalom mindhárom szintjén jelen van

Ma van huszonöt éve, hogy megalakult a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági magyarság legnagyobb, jelenleg a hatalom mindhárom szintjén politizáló és érdekképviselő tevékenységet folytató politikai pártja. A VMSZ negyed évszázada Zentán, polgárok egyesületeként alakult meg. Politikai párttá egy évvel később alakult át.

Május elején Doroszlón tartották meg a VMSZ XVIII. tisztújító közgyűlését, amelyen megválasztották a párt tanácsát és elnökét. A szavazásra jogosultak negyedik alkalommal szavaztak bizalmat Pásztor Istvánnak, az addigi elnöknek. A párt első elnöke Csubela Ferenc volt, akinek 1995. november végén bekövetkezett tragikus halálát követően Kasza Józsefet választották meg elnöknek. Kasza 1995 novembere és 2007 márciusa között töltötte be ezt a tisztséget. Ezt követően választották meg először pártelnöknek Pásztor Istvánt.

Programjának értelmében a VMSZ „a vajdasági magyarság magyarként való ittmaradását, teljes és valós egyenrangúságát szolgáló, meggyőződésében, szavaiban és tetteiben demokratikus elkötelezettségű nemzeti politikai szervezet. A VMSZ egyaránt elkötelezett a vajdasági magyar nemzeti közösség érdekei és értékei, valamint a nemzeti hovatartozástól független általános emberi, civilizációs, demokratikus és polgári értékek mellett. Mi elsősorban a Vajdaságban élő magyarokat tömörítjük sorainkba, és őket szolgáljuk, ugyanakkor politikai tevékenységünkkel, tudásunkkal és erőfeszítéseinkkel szeretnénk építően és érdemben hozzájárulni az ország egészének, de különösen Vajdaság Autonóm Tartománynak a fejlődéséhez és megerősödéséhez”.