2024. szeptember 4., szerda

Céltudatos, vagy könnyelmű költekezés?

Megosztotta a képviselőket a tartományi költségvetés zárszámadása – A vajdasági kormányfő szerint az adatok magukért beszélnek

Vajdaság fejlődik, jó úton halad, számos projektum valósul meg, a kormány jól végzi a munkáját – állította a tartományi képviselőház mai ülésén a hatalmi koalíció több képviselője, az ellenzék azonban azon a véleményen volt, hogy felesleges kiadásokra költ a vezetőség, „sakkozik” a költségvetési pénzekkel, és nincs semmi dicséretre méltó a hatalom tevékenységében.

Igor Mirović elégedett a kormány munkájával (Ótos András felvétele)

Igor Mirović elégedett a kormány munkájával (Ótos András felvétele)

Ezúttal a múlt évi költségvetési zárszámadás adott alkalmat arra, hogy a hatalmi és az ellenzéki képviselők elmondják a véleményüket Igor Mirović kabinettjének munkájáról, egyesek az ülésteremben, mások azon kívül tették meg ezt, hiszen a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés valamelyik pártjához tartozók továbbra is bojkottálták az ülést.

A zárszámadás szerint tavaly a tervezett bevétel 98,1 százalékát valósította meg Vajdaság, 65,96 milliárd dinár értékben, a kiadások 92,52 százalékban teljesültek és 67,62 milliárd dinárt jelentettek. A költségvetési hiány értéke 1,59 milliárd az előzőleg tervezett 6,32 milliárd helyett – ismertette az adatokat a képviselőházi ülésen Smiljka Jovanović pénzügyi titkár.

A tartományi kormányfő – a számadatok közlése helyett – általános véleményt formált kabinettjének elmúlt három évéről. Mint mondta, most már látszanak az eredmények, s a tavaszra esedékes általános választások előtt ideje is közölni. Mirović megítélése szerint az általa vezetett kormánynak sikerült megvalósítania a tervek mintegy kilencven százalékát. Elsősorban a gazdasági fejlődésre, munkahelyek teremtésére törekedtek. A munkanélküliség csökkent, ma 8 és 8,5 százalék között van Vajdaságban, s ez a befektetések serkentésének köszönhető – értékelte. Sok volt a beruházás az oktatásügybe és az egészségügybe is. A kabinett bizonyította, hogy olyan csapatnak számít, amely képes javítani Vajdaság helyzetén. Az Állami Számvevőszék (DRI) pozitív jelentést adott a tartomány pénzügyeinek átfésülését követően, s ez az első teljesen pozitív jelentés. Ez annak a bizonyítéka, hogy sikerült rendezni a tartomány pénzügyi politikáját, javítani a fiskális teljesítményét.

A KÖLTSÉGVETÉS „KÖDÖS” RÉSZE

Nenad Borović, a Demokrata Párt képviselője volt az egyetlen a Szövetség Szerbiáért tagjai közül, aki úgy döntött, hogy nem tesz eleget a bojkottra való felszólításnak, s részt vesz az ülésen és a vitában, mert – meggyőződése szerint – ez a vajdasági polgárok érdeke. Felszólalásában bíráló hangnemben szólt a költségvetési célok teljesítését taglaló beszámolóról.

Az ellenzék nagy része ezen az ülésen sem vett részt (Ótos András felvétele)

Az ellenzék nagy része ezen az ülésen sem vett részt (Ótos András felvétele)

Azt kifogásolta, hogy a tartomány tavaly 2,3 milliárd dinárt költött el a különféle adminisztrációs ügyekre, ünnepélyes fogadásokra, utazási költségek fedezésére, de nem volt elégedett azzal sem, hogy 1,25 milliárd dinárt elköltöttek a költségvetési tartalékból, miközben a céleszközöket nem tudták teljesen felhasználni. Véleménye szerint a költségvetés nehezen ellenőrizhető részét költik, majd az ellenőrizhető részt átviszik a jövő évi tartalékba. Két év alatt 800 millió dinárral növekedett ez a szabadon költhető tartalék – mutatott rá. A tavalyi költségvetésben négymilliárd dinárt nem használt fel a kormány a céleszközökből – jegyezte meg.

ÉPÜLŐ-SZÉPÜLŐ LÉTESÍTMÉNYEK

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatták a zárszámadás elfogadását. Kormányos László közölte, számos fontos beruházás történt, mint például a szabadkai, zentai, zombori egészségügyi intézmények felújítása, új eszközök beszerzése. Az óvodáknak és az iskoláknak az épületeit is tataroztatta a tartomány.

A zárszámadás mellett a tartományi intézmények pénzügyi jelentéseit is megvitatták (Ótos András felvétele)

A zárszámadás mellett a tartományi intézmények pénzügyi jelentéseit is megvitatták (Ótos András felvétele)

Egy további napirendi pont, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet tavalyi üzleti jelentése kapcsán a képviselő elmondta: racionálisan költötte a pénzt az intézmény, sikeresek voltak a kezdeményezések, növekszik a külföldi vendégek száma, főleg Kínából érkezik több vendég, összesen másfél millió bejegyzett vendégéjszakát könyvelt el Vajdaság 2018-ban, a valódi szám azonban kétmillió lehet.

SOK A PERES ELJÁRÁS

Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságért képviselője nem tartotta dicséretesnek a költségvetés helyzetét, mert – mint fogalmazott – kedvező jelentést kapott a számvevőszéktől a tartomány, sok a folyamatban levő peres eljárás, ami később fejti ki kedvezőtlen hatását. Megjegyezte, hogy a bevételi források esetében a köztársasági átutalások a legjelentősebbek, de ezek a pénzek nem adnak lehetőséget beruházásokra. A politikai befolyás miatt kifogásolta a kisebbségi média tartományi finanszírozását, így azt is, hogy a Magyar Szó napilap tavaly 98 millió dinár támogatást kapott. Megítélése szerint a kormány nem költött elegendő pénzt a nagyberuházásokra sem. Svetlana Kozić, a Néppárt képviselője a lecsapolási illeték értelmetlenségéről beszélt, mint mondta, láthattuk, mekkora áradások voltak a termőföldeken és másutt is a nagy esőzések után, ezért semmi értelmét nem látja az illetéknek. A földműveseknek ígért szubvenciók is késnek, így nem tervezhetnek a gazdák – állapította meg.

NAGY ÉS FELESLEGES?

Elmaradt a tartomány gazdasági felvirágoztatása – húzta alá Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője. Szerinte sokat költ a kormány adminisztratív és vendéglátási költségekre, és keveset a befektetésekre. A leginkább azonban az olyan nagy és számára értelmetlen projektumokat kifogásolta mint a Vajdasági Rádió és Televízió új épülete, de a civil szervezetek és az Európai Ügyek Alap támogatását is törölné.

A képviselők megvitatták az ülésen a Vajdasági Pedagógiai Intézet, a menekültek és áttelepített személyek támogatásával megbízott alap, továbbá a Vajdasági Testnevelési és Sportegészségügyi Intézet tavalyi pénzügyi jelentéseit is.