2024. szeptember 4., szerda

Bélyegcsere államfői szinten

A szerb–török árucsere-forgalom az idén 13 százalékkal növekedett

Kétnapos szerbiai látogatását kezdte meg ma Recep Tayyip Erdoğan török államfő. Látogatása első napján Aleksandar Vučićtyal tárgyalt, majd részt vettek a Szerb–Török Együttműködési Főtanács ülésén, továbbá megnyitották a Szerb–Török Üzleti Fórumot. Holnap tartják a Szerbia, Törökország és Bosznia-Hercegovina államvezetőinek hármastalálkozóját, később pedig ünnepélyes keretek között megkezdődik a Belgrád–Szarajevó autópálya építése. A látogatás egyik apropója a szerb–török diplomáciai kapcsolatok kialakításának 140. évfordulója.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Recep Tayyip Erdoğant a kora délután órákban Aleksandar Vučić fogadta a belgrádi reptéren, majd az államfők megtekintették a Szerbia és Törökország az oszmán és a szerbiai levéltárakban elnevezésű kiállítást. A felek ezután ültek tárgyalóasztalhoz. A nagyjából egyórás egyeztetés után Erdoğan és Vučić elnökletével megtartották a Szerb Együttműködési Főtanács ülését. Ezt követően a két ország felhatalmazott képviselői kilenc államközi megállapodást írtak alá.

Az államfők közös sajtótájékoztatóján Vučić először a gazdasági kérdésekre tért ki és elmondta, hogy török kollégájával jelentős előrelépést állapítottak meg a korábbiakhoz képest. Erdoğan legutóbbi, két évvel ezelőtti látogatásakor az árucsere-forgalom valamivel több mint 800 millió eurót tett ki, 2018 végéig már 1,08 milliárd euróra növekedett, az idei év első nyolc hónapjában viszont 13 százalékkal nőtt a múlt évihez képest – taglalta Vučić.

NÖVEKEDŐ SZÁMOK

A sajtótájékoztatón a szerb államfő elismerte, hogy a szerb import Törökországból továbbra is meghaladja az exportot, de a kivitel tekintetében is növekedés tapasztalható. Szerbiának az utóbbi tíz évben 7,8-szor sikerült növelnie a kivitelt Törökországba – tette hozzá Vučić, köszönetet mondva Törökországnak, amiért a szerbiai marhahús behozatalával hozzájárul az állattenyésztés hanyatlásának  megállításához. Jelenleg a marhahúsexport értéke 25 millió euró, de hamarosan eléri a 30 millió eurót – mondta Vučić, majd a török beruházóknak megköszönte, hogy az elmúlt időszakban hat török üzem nyílt vagy nyílik meg hamarosan Szerbiában, a hetediknek a kiépítése pedig a közeljövőben kezdődik meg.

Erdoğan és Vučić elnökletével tartották meg a Szerb Együttműködési Főtanács ülését (Fotó: Beta)

Erdoğan és Vučić elnökletével tartották meg a Szerb Együttműködési Főtanács ülését (Fotó: Beta)

– Erdoğan államfőnek köszönhetjük, hogy a két orszák közötti kapcsolatok történelmien jók. Megállapodtunk abban, hogy számos politikai projektum kivitelezésén dolgozunk majd, ám a bilaterális kapcsolatok építése mellett fontosnak tartjuk a Balkán stabilitásának erősítését is. A jövőben a térség országai infrastrukturális összeköttetésének erősítésére összpontosítunk, s ennek egyik bizonyítéka a Belgrád–Szarajevó autópálya. Sandžak közlekedési infrastruktúrájának a fejlesztéséről is szó volt. Ezen projektumok egy részét Szerbia önállóan, a többit Törökországgal együttműködve vitelezi ki. A Novi Pazar–Tutin útvonal helyreállításának befejezése után a Sjenica–Prijepolje szakasz felújítása következik.

A védelmi együttműködésre is kitértünk. Szerbia nemcsak a török hadászati felszerelés megvásárlásában érdekelt, hanem együttes gazdasági társaságok alapításában is. Külön hálás vagyok azért, hogy számos üzletember érkezett a török küldöttséggel, és mindegyiküket arra buzdítom, hogy válassza Szerbiát beruházása célországaként. Ugyanerre buzdítom a szerb üzletembereket is, hiszen Törökországot is kiváló beruházási célországnak tartom – fogalmazott Vučić.

Erdoğan értékelése szerint a védelem, az oktatás, a tudomány, az ipar és a technológiai fejlesztés területén aláírt kilenc államközi megállapodás a bizonyítéka látogatása hatékonyságának. A török államfő a folytatásban arra emlékeztetett, hogy a két ország 140 éve alakította ki diplomáciai kapcsolatait, mondván, hogy Vučić államfővel új célokat fogalmaztak meg a kapcsolatok építése tekintetében.

A regionális kapcsolatokról is beszélgetett szerbiai kollégájával – emelte ki Erdoğan –, hozzátéve, hogy látogatása alkalmából hat török beruházást nyitnak meg, a hetediknek pedig elhelyezik alapkövét. Erdoğan elmondása szerint a gazdasági együttműködés területén rövid távon a 2 milliárd euró értékű árucsere-forgalomnak,  hosszú távon pedig az 5 milliárd eurónyi árucsere-forgalomnak a megvalósítása a cél.

A sajtótájékoztatón jelenlevő újságírók egyike a török államfőhöz a koszovói ügy kapcsán intézett kétszer is kérdést, de mindkettőre Vučić adott választ, megismételvén, hogy Szerbia a kompromisszumot sürgeti. Erdoğan a Politika napilapnak nyilatkozva még a szerbiai látogatásának megkezdése előtt kifejtette e témával kapcsolatos gondolatait, mondván, hogy a Belgrád és Pristina közötti megállapodás az alapja a Balkán hosszú távú stabilitásának. Értékelése szerint ennek a megállapodásnak a kompromisszumra kell támaszkodnia.

TÖRÖK IPARI PARK

A felek a sajtótájékoztatót követően szimbolikusan „bélyeget cseréltek”: Vučić átvette vendégétől a szerb–török diplomáciai kapcsolatok kialakítása 140. évfordulója alkalmából Törökországban kibocsátott alkalmi bélyegeket, majd átadta Erdoğannak a szerbiai alkalmi bélyegeket. Vučić és Erdoğan később megnyitotta a Szerb–Török Üzleti Fórumot, amelyen 250 üzletember vett részt. Marko Čadežnek, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnökének a szavai szerint a gazdasági együttműködés terén  elsődleges cél a szerbiai kivitel növelése, emellett kilátásba helyezte egy, 16 török vállalatnak otthont adó ipari park kialakítását Belgrád közelében.

A török államfő látogatásának holnapi, második napján megtartják Szerbia, Törökország és Bosznia-Hercegovina hármastalálkozóját, majd elhelyezik a Belgrád–Szarajevó autópálya alapkövét.

Ennek az infrastrukturális projektumnak a keretében a Sremska Rača és a Kuzmin közötti, 19 kilométeres szakaszon már megkezdődtek az előkészítő munkálatok. Az említett autópályaszakasznak a kivitelezése a tervek szerint 225 millió euróba kerül. Az út a tervek szerint két és fél év alatt készül el. Ezzel egyidejűleg elkezdték előkészíteni a Požega és Kotroman szakasz tervdokumentációját is. Utóbbi 2020-ban készülhet el. Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter elmondása szerint ezen a szakaszon 2021-ben kezdődhetnek meg a munkálatok. A Sremska Rača–Kuzmin szakaszt, úgy mint a Požega–Kotroman szakaszt is, a török Taşyapı Construction építőipari vállalat vitelezi ki. Ugyanez a gazdasági társaság korszerűsíti majd a Novi Pazar–Tutin közútat, valamint részt vesz a vranjei és niši állami, úgynevezett olcsó lakások kiépítésében.

A Novi Pazar és Tutin közötti 22,5 kilométeres útvonal felújítása 20 millió euróba kerül, a Požega–Kotroman szakaszé pedig 830 millió euróba.