2024. július 20., szombat

Az EXIT a legjobbak legjobbika

Az idei fesztivál az egyéni szabadság szellemében zajlik majd

A közönség több mint egy milliós szavazatával, valamint a szakmai zsűri tagjainak véleménye alapján a péterváradi EXIT lett Európa legjobb fesztiválja. Az elismerést az European Festival Awards főkategóriájában nyerte el, emellett megkapta a legjobb fesztiválszervezés díját Európában, valamint a közösségi aktivitásért járó Take a Stand díjat is. Az EXIT évről évre a legjobb európai fesztiválok csoportjában szerepel, ezt a fődíjat pedig már második alkalommal érdemelte ki. Bojana Kozomora, az EXIT fesztivál sajtófelelőse lapunknak elmondta, hogy ez egyfajta elismerése a szervezők folyamatos munkájának:

– Egész éven át kitartóan dolgozunk, és olykor némi kétely kerít hatalmába bennünket, nem egy alkalommal feltesszük maguknak a kérdést, vajon jó úton haladunk-e. Az EXIT fesztivált négy év leforgása alatt már másodszor tüntették ki az említett díjjal, ami az egyik legnagyobb elismerésnek számít a világban. Ez egyértelmű válasz az önmagunknak feltett kérdésünkre, és irányadó a tevékenységünkben, természetesen a díj mindannyiunkra ösztönzőleg hat. Emellett a díj egy indok is arra, hogy összejöjjünk, és közösen ünnepeljük meg az elért eredményt, ugyanis a sok munka mellett erre egyébként nem nagyon jut időnk – értékelte Bojana Kozomora.

A sajtófelelős hangsúlyozta, hogy az EXIT talán az egyetlen olyan modern fesztivál Európában és a világon, amely egy társadalmi megmozdulás, kezdeményezés eredményeként jött létre 18 évvel ezelőtt. Mindezt azzal a céllal, hogy harcoljon egy jobb jövőért. Véleménye szerint ez kiemelkedő szempontnak számított, és a fesztivál zenei programja mellett erre mindig is fő feladatként tekintettek. Az EXIT volt az első olyan rendezvény az egykori Jugoszláviában, ahol a régió fiataljai összegyűltek a háborús időszak és a hosszú elszakítottság után. Ez pedig a közösség érzését jelentette. Különleges hangulat jellemezte, amelyet az előadók is megkedveltek, és ez a mai napig is így van.

– Azóta is folyamatosan figyelemmel követjük az aktuális zenei irányzatokat, követelményeket, a közönségünk igényeit, és ennek megfelelően igyekszünk kialakítani zenei kínálatunkat. Arra törekszünk, hogy a fesztivál zenei programjával évről évre meglepjük a közönséget – tette hozzá.

Az EXIT fesztivál különleges hangulatához jelentősen hozzájárul maga a péterváradi helyszín. Az odalátogatók a rendezvény ideje alatt a vár falai között sétálgathatnak, továbbá élvezhetik a különböző stílusokat képviselő előadók fellépéseit. Ez pedig már önmagában élményt jelent.

– Itt minden zenei stílus megtalálható. A zenei kínálat igazán széles skálán mozog, éppen ezért a fesztiválra látogatók csoportja is különbözik. Az EXIT-en minden lehetséges – értékelte Bojana Kozomora.

A sajtófelelős emlékeztetett arra, hogy a 2017-es EXIT témája a Szerelem/szeretet nyara (Summer of Love) volt, hiszen ekkor ünnepelték a Szerelem/szeretet nyarának 50. évfordulóját. Az említett nyári időszak ugyanis 1967-ben így vonult be a köztudatba, amelyet egy zenés tüntetés előzött meg San Franciscóban. Ilyen módon szálltak síkra a szabad gondolkodás elvéért, a toleranciáért és a szabad szerelemért. Így indult meg a hippi-mozgalom, ami örökre megváltoztatta a világot.

Az idei fesztivál július 12–15. között szervezik meg Péterváradon, amely az egyéni szabadság szellemében zajlik majd.

– A 2018-as EXIT sorrendben a tizennyolcadik, és ezzel a fesztivál nagykorú lesz. A témája a SZABADSÁG. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet az anyagi javak mindenek fölé helyezése, a sztereotípiák, és a kollektív tévhitek ellen, az ezek feletti szabadság eszméjére. A rendezvény öt fesztivált ölel fel: az EXIT fesztivált, a Sea Star fesztivált, a Sea Dance fesztivált, a Festival 84 és a Revolution fesztivált. Mindenképpen újdonságnak számít, hogy a Festival 84-et márciusban tartjuk meg Bosznia-Hercegovinában, Jahorinán. Ez nagy kihívás, ugyanis az EXIT csapatnak ez lesz az első fesztivál, amelyet a hegyekben rendez meg. Ezután következik a Sea Star fesztivál a horvátországi Umagban, amely tavaly minden elvárást felülmúlt, és reményeink szerint a szerbiai közönség ezután még inkább felfedezi. Ezután a fesztiválozók a romániai Revolution fesztiválhoz csatlakozhatnak. A rendezvény hangulatát meghatározza a lenyűgöző Temesvár, a zenei programra kifejezetten jellemző lesz a gitár. A péterváradi EXIT-et követően ötödik alkalommal szervezzük meg a montenegrói Sea Dance fesztivált, amely az előző évektől eltérően idén augusztus végén lesz. Elmondhatjuk, hogy a fesztiváljaink búcsúztatják a téli időszakot, és megnyitják a nyári idényt. A fesztiválozók nagy része pedig a szabadságát éppen ennek megfelelően alakítja – hangsúlyozta a sajtófelelős.