2024. július 22., hétfő

Emlékművet állítanak a Smak rockzenekarnak

Kragujevácon emlékmű állításával tisztelegnek a legendás jugoszláv rockzenekar előtt, amelynek a pályafutása ebben a városban vette a kezdetét – írja a belgrádi Danas napilap.

A város önkormányzata közbeszerzést írt ki az emlékmű kivitelezésére, amelyre március 6-ig jelentkezhetnek a kivitelezők. Az emlékművet, amelyen a zenekar tagjait ábrázolja majd életnagyságban, egy újonnan kialakított téren helyezik el, amelyik az Ifjúság Tér nevet viseli majd.

A rockzenekart Radomir Mihajlović Točak gitáros, Slobodan Stojanović Kep dobossal és Zoran Milanović basszusgitáros alapította 1971-ben, Az együttes a jugoszláv progressziv rockzene úttörője és egyben legendája, amely a múlt században voltak a népszerűségük csúcsán. 1981-ben feloszlottak ugyan, de 1986-ban ismét el kezdtek zenélni és koncertezni és egészen 2002-ig működtek rendszeresen. A zenekar tavaly ünnepelte fennállásának félévszázados évfordulóját.

Érdekességként a zenekar Satelit című középlemezét (EP) az egykori jugoszláv légitársaság, a JAT első Belgrád és New York közötti járatán megrendezett mini rockkoncerttel népszerűsítették. A Smak a Deep Purple előzenekara volt a legendás hard rock zenekar egyik belgrádi koncertjén, és kevesen tudják, hogy a kragujeváci rocklegendák két angol nyelvű lemezt is megjelentettek a külföldi piac számára.