2024. július 16., kedd

Megelevenedtek a bábok a gyermekek örömére

Adán első alkalommal tartottak bábkiállítást és bábfesztivált

A Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület csütörtökön bábkiállítást és egynapos bábfesztivált rendezett Adán, ahol szakkiállítás, több bábcsoport részvételével bábelőadások és gyermekkoncert várta az óvodásokat és kisiskolásokat. A bábfesztivál keretében temerini, zentai és adai bábszínházak és bábtársulatok mutatkoznak be Adán és Moholon az általános iskolában, illetve az adai színházban, ahol koncertezett az óbecsei Csíkos-Pöttyös gyermekzenekar is.

A rendezvénysorozat a bábkiállítás megnyitójával vette kezdetét csütörtök délelőtt a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában, ahol Jakobovics Margit nyugalmazott óvónő és a Jancsi Bohóc Bábszínház Egyesület több tucatnyi bábjából és bábos eszközeiből nyílt tárlat. A kiállítást Mészáros Enikő, a szervező egyesület vezetője nyitotta meg:

– Ez nemcsak a tavasz első napja, hanem a bábszínház világnapja is, amelyen a bábokat, a bábszínházat ünnepeljük. A sokéves munka gyümölcséből egy csipetnyi látható a tárlatunkon: Jakobovics Margit nyugalmazott óvónő hatvankét éve gyűjtött és folyamatosan bővülő gyűjteményéből bábok, a királyoktól tündérországon át az erdei és háziállatokig, papírbábokig és a közismert meseszereplőkig. És főként Jancsi bohócok sokasága, sokféle öltözetben, mert ő kezdi és fejezi a meséinket, ő barátkozik a bábokkal és ő a bábszínházunk névadója. A gyermekekhez igazán a bábok szólnak. Megelevenítik a mesevilágot, megnyitják a szíveket és a bábok által feloldódik mindenki – mondta Mészáros Enikő.

Majd Jakobovics Margit nyugalmazott óvónő mondott beszédet, aki kiemelte, hogy a bábjáték már hatvankét éve a szíve csücske, és sok vidám élménnyel gazdagította az életét. Rámutatott, hogy a bábjáték a mesevilág csodáit játssza el, megjeleníti a mese szereplőit, mert a báb a holt anyagba lehelt élet varázslata. A kiállítás-megnyitót az Aranykapu ME, a Vadvirág HK, valamint az óbecsei gimnazisták zenés műsora tette ünnepélyesebbé. A bábkiállítás március 28-ig tekinthető meg a könyvtár képtárában.

A bábfesztiválon a délelőtt folyamán a temerini Vándor Bábszínház bemutatta Az aranyszőrű bárány című bábos mesejátékot a diákoknak és az óvodásoknak az adai és a moholi általános iskolában. A zentai Dárika bábtársulat pedig a Sündisznócska című bábmesejátékkal lépett fel az óvodásoknak az adai színházban, ahol délután az óbecsei Csíkos-Pöttyös gyermekzenekar koncertezett. Majd a házigazda Jancsi Bohóc Bábszínház Egyesület mutatta be Petrolay Margit Világszép kecskebéka című darabját Mészáros Enikő, Orovec Skrinyár Cecília, Berec Tünde és Vastag Mónika bábos közreműködésével.