2024. július 16., kedd

Megerősítés a választott úton

Átadták a dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat – Csík Mónika, Natalija Raičević és Željka Zelić a díjazottak
Csík Mónika, Natalija Raičević és Željka Zelić

Csík Mónika, Natalija Raičević és Željka Zelić

Hétfőn este a szabadkai városháza dísztermében adták át ünnepélyes keretek között az idei Dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat, azoknak a kiemelkedő kulturális munkásoknak, művészeknek, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a város hírnevének öregbítéséért. A díjazottak között van Csík Mónika, lapunk munkatársa, költő is, valamint Natalija Raičević balettművész és oktató, illetve Željka Zelić újságíró.

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat a képzőművészet, zene és irodalom terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, negyven évnél fiatalabb alkotóknak ítélik oda minden évben.

Az elismeréseket Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke és Horvát Tímea polgármesterhelyettes adták át.

Bunford ünnepi beszédében elnézést kért dr. Bodrogvári Ferenc özvegyétől, Gyöngyitől, hogy a választások miatt az ünnepségre ezúttal nem június 22-én, a nagy filozófus születésnapján került sor.

– Dr. Bodrogvári Ferenc tanár, filozófus, író, alkotó, olyan magas szintre emelte a mércét az egész akkori jugoszláviai társadalom számára, hogy munkásságára mindig büszkék leszünk. 1979-ben ő érdemelte ki először az alkotóknak ítélt Sámán-díjat, amelyet később, halál után róla neveztek el. Túl korán távozott, mindössze 45 évesen. Az ő nevét viselő díjat az idén három fiatal hölgynek ítéljük oda. A mai modern, gyors világban nem könnyű művészeti alkotásra ösztönözni a fiatalokat. Ezért a hölgyek munkája példaértékű a számunkra. Büszkék vagyunk Önökre! – mondta az ünnepségen Bunford Tivadar.

Csík Mónika költő, író 2005 óta lapunk munkatársa, a szabadkai szerkesztőségben dolgozik lektorként. Számos helyen publikál, felnőtteknek és gyermekeknek szóló versei egyaránt nagyon népszerűek. Tavaly megjelent Pópopó és Totyka című mesekönyve a legszebb magyar könyv díjat is elnyerte. Több nemzetközi pályázat díjazottja, Fehér Klára-díjas alkotó.

A díj kapcsán Mónika azt mondta, kilenc éve él Szabadkán, s ez alatt az idő alatt nagyon sok irodalmárral, könyvtárossal, művelődésszervezővel dolgozott együtt, akiknek közbenjárásával sikerre tudta vinni a munkáját, ezért ez a díj egy kicsit az övéké is, fogalmazott.

– A Bodrogvári-díj számomra egy megerősítés, hogy jól dolgoztam eddig, és hogy ezen az úton kell haladnom tovább – tette hozzá Csík Mónika.

A másik díjazott, Natalija Raičević, habár sokáig nem élt Szabadkán, az általa vezetett alapfokú balettiskola nem veszített népszerűségéből. Tagja volt a Szerb Nemzeti Balettnek, de a tanulást, képzést soha sem hagyta abba. Tanult Monte-Carlóban, emellett befejezte a pedagógiai főiskolát is Szabadkán. Számos díj és elismerés tulajdonosa.

A díj számára nagyon sokat jelent, nem csak szakmai szempontból, de családi okok miatt is.

– A gimnáziumban édesanyámat tanította dr. Bodrogvári Ferenc. Köszönöm az én tanáraimnak is, Újvidéken, Monte-Carlóban és Franciaországban is, ahol diplomát szereztem, nagyon sokat köszönhetek nekik. A díj számomra visszaigazolás, és nagyon boldog vagyok, hogy a város elismeri a klasszikus balettet mint hivatást. Bízom benne, hogy egy napon az én tanítványaim közül is díjazott lehet valaki – mondta Natalija Raičević, akinek vágya, hogy egy napon a szabadkai Népszínház színpadán klasszikus balettelőadást adhassanak elő.

Željka Zelić Zágrábban szerzett diplomát újságírás szakon, Szabadkán dolgozik a Zvonik, a Hrvatska Riječ és Nova riječ folyóiratokban. Verseit több folyóirat is publikálta itthon és Horvátországban is. A szív intim krónikája címmel 2013-ban, tavaly pedig Szavakkal festelek meg címmel jelent meg verseskötete.

– Bízom benne, hogy a jövőben is bizonyítom majd, hogy méltó vagyok az elismeréshez. Örülni rövid ideig kell, folytatni kell a munkát és az írást – mondta Željka Zelić.