2024. július 17., szerda

Első díjas a Gubanc

Az újonnan alakult néptáncegyüttes máris első díjjal tért haza Veszprémből a debütáló fellépésükről

Egyedüli néptáncegyüttesként mutatkozott be a vajdasági Gubanc néptáncegyüttes a II. Pannon UniFest ifjúsági, kulturális fesztivál-verseny tánckategóriájában Veszprémben, s a Jaj, de csinos papucsot varrattam című produkciójuk olyannyira elnyerte a zsűri tetszését, hogy első díjjal jutalmazták. A Gubanc néptáncegyüttes, ez a vajdasági válogatott táncosokból álló együttes, amelyet más néptáncegyüttesek sok éves tapasztalattal rendelkező táncosai, vezetői, néptáncpedagógusok alkotnak, szeptemberben alakult, a veszprémi fellépés volt a debütálásuk. Dél-alföldi koreográfiát mutattak be, a koreográfia Juhász Szécsi Viktória és Szécsi Zsolt nevéhez kötődik.

– A tánckategóriában 15 produkció volt és mi voltunk az egyetlenek, akik néptáncot adtak elő, a többiek mind más stílusban mutatkoztak be. Emiatt is érdekes volt ez a verseny, hogy itt most más stílusirányzatokkal versenyeztünk. A zsűrit a színpadi előadásmód érdekelte, az, hogy hogyan tettük magunkévá a koreográfiát. Ez alapján értékeltek bennünket. Fergeteges sikerünk volt. Ez egy klasszikusabb értelemben vett koreográfia volt, törekedtünk az autentikusságra. Arra törekedtünk, hogy hiteles produkciót vigyünk – hallottuk Szécsi Zsolttól.

A táncegyüttes az első díjjal egy kulturális kártyát is kapott, amelyen egy meghatározott összeg szerepel, és ezt kulturális célokra költhetik el. A tervek szerint a csapat színházi látogatásra használja majd fel.

Ami a Gubanc táncegyüttes további tevékenységét illeti, évi több hazai és külföldi fellépést terveznek, a terveik szerint az idei Gyöngyösbokrétán is nem mint versenyszám, de ott szeretnének majd lenni a többi táncegyüttes között.