2024. július 17., szerda

Cimboraság vidámság

Interaktív vers- és mesekoncertekkel várja a közönséget Korhecz Imola és a Cimbora Együttes

Különleges élményben lehet részük mindazoknak – óvodásoknak, kisiskolásoknak, szülőknek, nagyszülőknek – akik ellátogatnak Korhecz Imola és a Cimbora Együttes interaktív vers- és mesekoncertjeire: ma, pénteken 11 órakor a kishegyesi színházterembe, 16 órakor a topolyai művelődési házba, másnap szombaton pedig 11 órakor a szabadkai Gyermekszínházba és 15 órakor a bácsfeketehegyi kultúrotthonba.
Korhecz Imola szabadkai származású előadóművész és a Cimbora Együttes Legyél a Cimborám! című lemezén versek, mesék, dalok, mondókák szerepelnek, a lemezbemutató koncerteknek pedig aktív részese a közönség.

– A gyerekek is verseket mondanak, énekelnek, táncolnak, muzsikálnak a koncert alatt. Párbeszéd, interakció alakul ki a közönséggel. A cél az, hogy különböző művészeti ágakat társítsunk, a költészetet, a zenét, a táncot és kialakuljon egy közös játék. Minden koncerten megszületik egy olyan játék, ami csak arra az alkalomra érvényes, egyedi, hiszen a dalok, versek ismétlődnek, de a játékok váltakoznak. Énekelek, verset mondok, mesélek, közben játszom a gyerekekkel és moderálom a produkciót. Mindez nagyon élvezetes, de egyedül ez nem is menne, szükségem van zenésztársakra, ők a Cimbora Együttes tagjai: Juhász Csaba (gitár), Veér Bertalan (hegedű), Podhorányi Zsolt (billentyű) és Schneider Szilveszter (ütőhangszerek), valamint a lemezen Pálfi Ervin játszik bőgőn, s ez is nagyon sokat hozzátesz a hangzáshoz – hallottuk Korhecz Imolától.

A lemezre került versek, dalok kifinomult és nagyon tudatos válogatás eredményei. Elsősorban Weöres Sándor versei szólalnak meg, hozzá társulnak még olyan magyar klasszikus szerzők mint Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, de kortárs magyar költők is, mint például Varró Dániel, Kovács András Ferenc, Szűcs Imre költeményei is. A versek mellett mesék, mondókák is kerültek a lemezre, van rajta népmese is és Lázár Ervin A kék meg a sárga című meséje is.

– Úgy gondoltuk, hogy a klasszikusok nem maradhatnak ki, Weöres Sándort mindenkinek ismernie kell, de az is cél, hogy a kortárs szerzőkkel is megismerkedjenek. Ám nemcsak maga a koncert, nemcsak maga a lemez a fontos, hanem az is, hogy a gyerekekben megszülessen a vágy, hogy a koncert után ők maguk is keressék ezeket a verseket és meséket, és érezzenek arra rá, hogy a művészetek által is lehet barátokat, cimborákat szerezni. A mai világban ez aktuálisabb mint valaha. Szeretnénk, hogy ha ez, amit csinálunk, egy hálózattá nőné ki magát, lennének klubok. Maga a cimboraság, a cimbora szó nosztalgikus hangulatú, de benne van az a vidámság, ami ma is aktuális és amit a mai világban is lehet és érdemes is éltetni – mondta el Imola.

A vajdasági lemezbemutató koncerteknek ez az első csokra, a tervek szerint a koncertsorozat tavasszal folytatódik. A lemez a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában jelent meg.