2024. július 17., szerda

Az ország tíz legjobbja között

Szabadkai Zeneiskola: Plusz két terem még jól jönne

Rend. Ez volt az első gondolata Barlai Editnek, a Szabadkai Zeneiskola igazgatónőjének, amikor arról kérdeztük, mi jut elsőként eszébe a zenede 2016-os évéről.

– Mindenki tudja és teszi a dolgát, tanárok, diákok egyaránt. A cél az volt, hogy átlátható, követhető rend legyen, és úgy látom, hogy ezt sikerült is megvalósítani. Meg persze a 2016-os évünk is eseménydús volt. A zenede valójában olyan, mint az edzőterem, állandóan valahol valaki valamit gyakorol, főleg, hogy alapfokú zeneiskola és középiskola is vagyunk, szerbül is és magyarul is oktatunk, sőt az itt tartott koncertek és a diákjaink külső helyszíneken, különböző rendezvényeken való fellépései tekintetében a zenede szinte koncertszervező irodaként is működik. A szabadkaiak megszokhatták már, hogy sokféle rendezvényen hallhatják a zenedés diákokat. Hogy ezt miért tartjuk fontosnak? Több okból is. Egyrészt ezeknek a fellépéseknek a közönség felé ízlésformáló szerepük van, másrészt a diákok tapasztalatot szerezhetnek különböző helyzetekben való szereplésekről. Az első lépés itt nálunk, a zenedében való fellépés, itt megszokják a koncerttermet, majd ezután léphetnek ki az iskola falain túlra.

S ha már a falakon túlra való lépésről volt szó, az iskola vezetője elmondta azt is, hogy a tanulók számos versenyen is részt vettek, és sokszor szép eredményekkel tértek vissza.

– Az országban 72 zenede van, az első 10-ben benne vagyunk a versenyeredményeink alapján. Ma már nagyon sok verseny, zenei fesztivál van, így a diákok sok helyen próbára tehetik a tudásukat, felkészültségüket. Ám mivel sok verseny van, szelektálni is kell közöttük, a rangsorban az első helyen pedig mindenképpen a köztársasági verseny áll. Itt nemzetközi zsűri van, és az itt elért eredmények valóban sokat számítanak – hallottuk Barlai Edittől, aki fontosnak tartja a külföldi zeneiskolákkal való együttműködést is – Jó együttműködés alakult ki az eszéki és a maribori zeneiskolával. Ők hozzánk hasonló volumenű iskolák. A mariboriak évente kétszer jönnek hozzánk, és mi is jártunk náluk érettségi koncerten. Emellett a kiskunhalasi és a szegedi zeneiskola is a vendégünk volt idén. De együttműködünk a környékbeli zeneiskolákkal, az újvidéki Slavenski zeneiskolával, valamint az újvidéki zeneakadémiával is. Az idén először a belgrádi Dr. Vojislav Vučković Zeneiskolának a köztársasági versenyen első díjat nyert diákjai ajándékként vendégségbe jöttek Szabadkára és egy közös koncerttel indítottuk az együttműködést. A saját környezetünkkel, az iskolákkal is fontos a kapcsolattartás, a zeneiskola évente kétszer szervez átfogó hangszerbemutatót, mi is megyünk iskolákba és az iskolások is jönnek hozzánk. A zenede bemutatásához pedig az a reklámfilm is hozzájárul, amely elkészítéséhez az idén a tartományi oktatási titkárságtól kapott támogatást az intézmény. Ez remélhetőleg hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen megismerjék a zeneiskola sokszínűségét, társadalmi fontosságát, ugyanakkor az egyéni fejlődésben játszott szerepét is – osztotta meg velünk gondolatait az igazgató.

Az évösszegző beszélgetésben szó esett arról is, hogy mire kell hangsúlyt fektetni a továbbiakban.

– A zongoraállományt próbáltuk helyrehozni az elmúlt években, 42 zongoránk van, ezek karbantartása is nagy munka. Ami az épületet illeti, a termek jól ki vannak használva, de plusz két terem még jól jönne, ahol a diákok tudnának órák előtt, órák után gyakorolni, valamint a mellékhelyiségek rossz állapotban vannak, ezek felújítása nagyon szükséges. Emellett a legrégebbi pincerészt próbáljuk egészségesebb térré tenni. Itt a szellőztetést és az izolációt kell megoldani – mondta beszélgetőtársunk.

Ám, ha már az épületet említettük, mindenképpen szólni érdemes arról is, hogy Lévay Szilveszter zeneszerzőnek, a zeneiskola valamikori diákjának köszönhetően 2016-ban az iskola homlokzatára rézlemezekből felkerült a Zeneiskola felirat, méghozzá három – szerb, horvát, magyar – nyelven. A betűk kidolgozása Horváth Zoltán iparművész munkája, a munkálatokhoz a feltételeket a Községközi Műemlékvédelmi Intézet biztosította.