2024. július 21., vasárnap

Nyáron sem áll le a munka

Szombaton táncszínházi előadás a Palics Magyar Művelődés Egyesület székházában

A Palics Magyar Művelődés Egyesület egész évben színes programokkal készül a palicsi lakosok számára. Csiszár Molnár Anna, az egyesület elnöke mesélt a 2022 szeptemberében kezdődött és most júniusban zárult évadról, a nyári programokról és a tervekről is beszélt.
– Szakosztályaink számát növeltük. Tavaly tavasszal még csak a népdalkör, a gyerekének-, a gyereknéptánc-, a kézimunkacsoport és a színjátszó grund működtek. Tavaly szeptemberben pedig megfigyeltük, hogy milyen igényei vannak a művelődés iránt érdeklődő palicsi lakosoknak, ennek megfelelően kerestünk oktatókat, hogy minél több csoport elinduljon. Így létrejött az óvodás néptánccsoport, játékos tornaórák az óvodásoknak heti két alkalommal, szintén az ő részükre szerb oktatás folyik heti egyszer. A nőknek heti három alkalommal tartunk pilates órákat , illetve rajz szakkört is indítottunk, ami teljesen újnak számít. Év elején elindult a társas táncoktatás, külön fiataloknak és felnőtteknek – mondta Csiszár Molnár Anna.
Hozzátette, a fő motivációjuk az, hogy a Palicson élő embereknek ne kelljen a városig menni azért, hogy tartalmas kikapcsolódást találjanak.
A nyári napközit immár kilencedik alkalommal szervezték meg. Az első két évben még a helyi közösség udvarában volt, viszont ott annyi gyerek volt, hogy már nem voltak megfelelőek a feltételek, így idén, az elmúlt hetekben is az iskolában tartották meg.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Ezt fontosnak találtuk, hiszen a résztvevők fele óvodás gyermek, ezért úgy gondoljuk, hogy pozitív képet kell kialakítanunk az iskoláról, tehát arról az intézményről, ahová majd nyolc évig fognak járni. A foglalkozások a napköziben és a felszerelt játszótéren zajlanak, illetve a két éve kialakított nyári tanteremben. Magát a napközit a játékok miatt szeretik, a méta és a számháború a legkedveltebb, azt sosem unják meg. Itt az animátorok segítségével kézműveskedni is tudnak, különböző dísztárgyakat készíthetnek – fogalmazott Csiszár Molnár Anna a nyári napköziről.
Elmondta, hogy ez a foglalkozás a legnépszerűbb a gyerekek körében, korábban 40–50 fő jelentkezett, múlt héten viszont naponta több mint hetvenen összejöttek. A korosztály nagyon változatos, a legkisebb, három-négy évesek korosztályától egészen a nyolcadikosig vannak résztvevők.
– Mint látjuk, nálunk nyáron se állt le a munka, lezajlott a nyári napközi első két hete, és lesz még két hét augusztusban. Ezenkívül még két zenei műsorral készülünk: ma, szombaton este 8 órai kezdettel az Akropolisz Táncszínház érkezik Szegedről, Kik érted haltak címmel tartanak egy táncszínházi előadást, ez a Petőfi születésének 200. évfordulójához kapcsolódó programsorozat része. Amire szintén készülünk, az a július 30-i operett és musical gála, a Nemzeti Lovas Színház előadásában, tehát mórahalmi vendégek jönnek hozzánk. Erre már nagy az érdeklődés, pedig még meg sem hirdettük. Ezek szintén nagyszabású programok lesznek – ismertette az időszerű nyári műsorokat Csiszár Molnár Anna.