2024. július 17., szerda

Jó szomszédok a közös jövőért

Lezárta közös IPA projektumát a szegedi Szó-Tér és a szabadkai Digitális Régió Egyesület

A kisebbségek és a többségi nemzet kapcsolatairól, meghatározó kulturális eseményeiről és sajátosságairól összesen 48 – 24 magyarországi és 24 vajdasági – filmet készített a szabadkai Digitális Régió Egyesület és az unió által támogatott program szegedi partnere, a Szó-Tér Egyesület. A január elsején indult és december 31-én végződő Határon átnyúló kulturális és média együttműködés a Pannon régióban elnevezésű IPA-projektumról Tomislav Dedović-Tomić és Juhász Zoltán, az egyesület tagjai, szerkesztői számoltak be. A projektum leírása szerint az alkotók a szerb–magyar határ két oldalán élő kisebbségeket mutatták be a lokális társadalmak hagyományos emberi, közösségi, környezeti, kulturális és morális együttélésének érzékeltetése céljából.

– Kisfilmjeinkkel a dél-alföldi emberek számára a vajdasági magyarság mindennapjait, kulturális értékeit, oktatási problémáit, sikeres üzletembereit, valamint azokat a természeti adottságokat igyekeztünk bemutatni, amelyekkel az észak-bácskai térség rendelkezik – mondta Juhász Zoltán.

A szerkesztők megjegyezték, hogy a szegedi kollégák is ehhez hasonló témákat dolgoztak fel, vagyis bemutatták a szegedi és Szeged környéki szerbség értékes pillanatait, annyi különbséggel, hogy ők már HD technikával dolgozhattak.

– A kisfilmeken keresztül a vajdasági magyarság megtudhatja, hogy a csongrádi szerbek hogy ünneplik a Đurđevdant, a karácsonyukat, valamint, hogy miként különböznek a dél-alföldi szerbek ünnepei az itteni szerbekétől, valamint arról is tudomást szerezhetünk, hogy mennyi vajdasági személy, főként sportoló, de értelmiségi is tevékenykedik Magyarországon – mutatta be a produkciókat Juhász.

Mint megjegyezte, a 24 félórás produkció mindegyike egy 15 perces vajdasági és egy 15 perces magyarországi kisfilmet foglal magába. Az IPA-projektum összértéke körülbelül 90 ezer euró, amelyet az Európai Unió finanszírozott, a magyarországi és a vajdasági fél megközelítőleg egyenlő arányban részesült belőle.

A szabadkai alkotók filmjeikben a többi között bemutatják a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumot, a szabadkai Népszínházat, sikeres vajdasági magyarként például Bunford Tivadart is. Ezenkívül különféle hagyományőrző rendezvények és ünnepek is helyet kaptak a filmekben. A rövidfilmeket Vajdaságban a Pannon RTV sugározza majd.