2024. július 16., kedd

Petőfi és Arany

Egy „edukatív stand up” előadással kezdődött a Szép szó tábor

Szombaton hivatalos megnyitó nélkül megkezdődött a XXXV. Szép szó tábor. A helyszín ezúttal is Kishegyes, a Kátai-tanya. A tábor első napján a táborlakóknak, és minden érdeklődődnek lehetősége nyílt meghallgatni a versvándor, Tóth Péter Lóránt, Pro Cultura Hungarica-díjas versmondó előadását, amely a Toldi írójához elküldöm a lelkemet – Képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról címet viseli. Az előadás kapcsán Hajvert Ákos táborvezető elmondta lapunknak, hogy Tóth a Covid előtt gyakran megfordult vidékünkön, és nagy öröm, hogy újra itt lép fel.

– Tóth Péter Lóránt a Petőfi Klub támogatásával érkezett hozzánk. Arany János és Petőfi Sándor barátságáról hozott nekünk egy előadást, amit nehéz műfajilag behatárolni. Talán az edukációs stand up kategóriába tudnám sorolni, mert voltak benne versek előadva, ugyanakkor nagyon fontos információkat kaptunk az előadás során, olyan köntösbe csomagolva, hogy amely felkelti a gyermek érdeklődését, figyelmét. Péter egy nagyon érdekes tanári attitűddel dolgozik, amelyet áthat a versmondás – számolt be a táborvezető, majd arról is szólt, hogy az előadás 12-től 99 éves korig ajánlott, viszont voltak fiatalabb táborlakók is, akik szerették volna látni. Az előadás után a vastaps magáért beszélt, minden néző egy kellemes és értékes produkció részese volt, mondta el Hajvert.

A Szép szó tábor iránt idén is nagy volt az érdeklődés, mintegy 61 résztvevője van a tábornak. Ők korosztályos csoportokban dolgoznak, rangos szakemberek felügyelete mellett. Egyrészt a csoportok egy-egy produkciót állítanak össze, amit a tábor gálaműsorán fognak bemutatni, másrészt egyéni versfelkészítés is folyik. Ez utóbbi jó alapot nyújt a későbbi szavalóversenyekhez, emellett lesz egy tábori bajnokság is, hogy a gyerekek motiválva legyenek. A Szép szó táborról lapunk keddi számában olvashatnak bővebben.

Nyitókép: Tóth Péter Lóránt Petőfi és Arany barátságáról (Fotó: Lakatos János)