2024. szeptember 2., hétfő

Levéltárak együttműködése

A Szabadkai Történelmi Levéltár 8. Levéltári Nap nemzetközi tanácskozására került sor pénteken a városháza dísztermében. Az összejövetel ezúttal a Határokon átívelő együttműködés a levéltárak között címmel zajlott. A tanácskozást Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója nyitotta meg:

– Alig lett nemzetközi ez a tanácskozás, a határon való átjutás és a kommunikációs problémák megnehezítették rendezvényünk létrejöttét. Vendégeink egy része emiatt kénytelenek volt lemondani a részvételt, de nem rajtuk múlott. Budapesti és tuzlai kollégák viszont nagy kerülők és nehézségek árán, de eljutottak Szabadkára, így megmentették a 8. Levéltári Nap nemzetközi jellegét. Úgy gondolom, hogy ebben a nagy humanitárius katasztrófának definiálható helyzetben nem szabad sem önzőknek, sem kicsinyesnek lennünk. Ez a tanácskozás most önhibánkon kívül ilyen módon rendhagyóra sikerült, de reméljük, hogy a következőkben ismét nagy számban lehetnek majd jelen külföldi vendégeink – mondta Stevan Mačković, és közölte, hogy a helyzetre való tekintettel a tanácskozásra, a meghirdetettekkel ellentétben, rövidített formában és szünetek beiktatása nélkül kerül sor.

A megnyitón a szabadkai Zeneiskola diákjai léptek fel. A tanácskozást első beszámolóját Stevan Mačković tartotta meg A Szabadkai Történelmi Levéltár nemzetközi együttműködés egykor és ma címmel, amely során a levéltár múltbéli működésére is kitért.