2024. szeptember 3., kedd

A fészekrakó, a kalandor meg a nő

Ősbemutató a szabadkai Népszínházban

A 2009/2010-es évad negyedik bemutatójához ért a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. James Cain A postás mindig kétszer csenget krimiregényéből kiindulva Brestyánszki Boros Rozália egy új drámát írt. Ebből készült A tengeren nincsen sár című darab Kovács Frigyes rendezésében. Az előadás ősbemutatójára április 27-én kerül sor a Jadran színpadon, 19.30-kor.

Mezei Zoltán, a Magyar Társulat igazgatójának elmondása szerint ez a darab is ékes bizonyítéka annak, hogy mernek hozzányúlni a művekhez. Nemcsak reprodukálják őket, hanem az alkotók saját gondolataikkal is kiegészítik. Azt is megtudtuk, hogy a társulat igyekszik minél több előadásuknak biztosítani a szerb szimultán fordítást, és A tengeren nincsen sár darabot május 8-án szerb ajkúaknak is ajánlják.

Kovács Frigyes elmesélte, hogy a Kiss Csaba által megírt színpadi adaptációból indult ki, de úgy érezte, mindenképpen szükséges átírni a szöveget, elmélyíteni a karaktereket, és sorsokkal felruházni őket. Erre Brestyánszki Boros Rozáliát kérte fel, aki a történetet egy idevalósi ember számára is ismert környezetbe helyezte. Így az új mű már a megmaradás vagy eltávozás témáját feszegeti.

A darabban négyen játszanak: G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin, Mess Attila és Szilágyi Nándor. Amíg a Pálfi Ervin és G. Erdélyi Hermina kettős már szerepelt Kovács Frigyes által rendezett darabban, ilyen tapasztalata eddig még nem volt Mess Attilának.

– Valójában azt kell megjelenítenem, hogy idegen közegben élek, de konkrét célokkal. Én vagyok a fészekrakó, Ervin a kalandor és Hermina a nő, aki kettőnk közt őrlődik – hallottuk Attilától, mivel egy olyan személyt alakít, aki nem a saját anyanyelvi közegében él. A darabot a Tartományi Művelődési Titkárság, Szabadka Önkormányzata és a magyarországi Szülőföld Alap támogatja.

A továbbiakban Mezei Zoltántól azt is megtudtuk, hogy színészi kezdeményezésre újabb darabot készítenek, Bernard Slade Különleges alkalmak című szövege alapján. Az előadás az (Egy)mással címet viseli, bemutatójának tervezett időpontja pedig május 12-e. Az évadzárás előtt, május végén, meglepetéssel is készül a Magyar Társulat. Rúzsa Magdi szerepel színpadukon egy zenés előadássorozatban, amelynek rendezője Novák Péter, producere pedig Geszti Péter. Ebben a produkcióban a Magyar Társulat együttműködő partnerként jelenik meg.