2024. október 8., kedd

Véget ért a hagyományápolók seregszemléje

XXXIV. Durindó és XLVII. Gyöngyösbokréta, Péterréve


Hetrefitty

2800 fellépő 70 vajdasági településről – ez a mérlege a népzene és néptánc tegnap zárult fesztiváljának, amelynek házigazdája idén a 30 éves fennállását ünneplő péterrévei Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület volt.

A rendezvénysorozat első két napján a népdalénekesek mutatkoztak be. A két napig tartó Durindót Wakler Anna, a budapesti zeneakadémia tanársegéde, a rendezvény művészeti bizottságának tagja így értékelte lapunknak:

– Évtizedek óta kísérem figyelemmel ezt a mozgalmat, és legnagyobb erényének azt tartom, hogy egész Vajdaságra kiterjed. A zsűritársaimmal azt tapasztaltuk, hogy a tömeges részvétel miatt vannak még nagyon frissen alakult csoportok és van kb. 15 olyan kiváló színvonalú együttes is, amelyek összmagyar viszonylatban is európai szintű minőséget képviselnek.

Javasolna-e esetleg valamilyen változtatást a szervezőknek?

– Mindenekelőtt azt kell eldönteniük, milyen irányba kívánják „elvinni” ezt a rendezvényt. Ha meg akarják tartani ezt a kulturális seregszemle jelleget, akkor el kell fogadni a minőségbeli eltéréseket is. Ebben az esetben azonban egy fontos dolgot meg lehetne tenni: olyan népzenei szakmai tanácsadó hálózatot kellene kialakítani, amilyet pl. a népi kézművesek létrehoztak itt a Vajdaságban: ki kell járni a csoportokhoz, emelni a színvonalat. A másik lehetőség egy elit rendezvény megszervezése. Úgy gondolom, Vajdaságnak mindkettőre szüksége van. Ezt tulajdonképpen meg is teremtették a szervezők azzal, hogy ennek a rendezvénynek néhány hónappal később van egy gálaműsora, ahol csak a legjobb 15–20 csoport lép fel – fűzte hozzá Wakler Anna.

A vasárnap díszfelvonulással kezdődő Gyöngyösbokréta első fellépője a vendéglátó Tisza táncegyüttes volt, akik szucsági román táncokat mutattak be. A műsor további részében nagyszámú vajdasági magyar táncos mellett vendégegyüttesek is felléptek: a szekszárdi Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület ifjúsági csoportja, a szegedi Délikert Kulturális Egyesület Napsugár táncegyüttese, a péterrévei Folklorna grupa „Lole” és a Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület Gyöngyszem csoportja.

A rendezvénysorozatot kézművesvásár, a népi kultúra témájára készült gyermekrajz-kiállítás és egy, a Tisza táncegyüttes 30 évét bemutató fényképkiállítás is kísérte.