2024. szeptember 3., kedd

Dr. House és a Pygmalion-effektus

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium angol drámaszakkörös diákjainak előadása

Mai diákok, múltszázad elejei ruhákban, a Svetozar Marković Gimnázium folyosóján. Más esetben furcsán, sőt groteszkül mutatnának, de ennek most érthető magyarázata volt. A gimi angol nyelvű drámaszakkörös tanulói bemutatták George Bernard Shaw Pygmalion című művét, amelyből később nagy sikerű musical is készült, a My Fair Lady. A diákok a próbák alatt nemcsak a színdarabbal foglalkoztak, utánanéztek, ki volt Pygmalion (Pügmalion) a görög mitológiában, és mit jelent a Pygmalion-effektus, amely épp Shaw drámájáról kapta nevét.

Olga Janković angoltanárnő jogosan elégedett diákjaival, akik valóban felszabadultan, magabiztosan és játékosan szerepeltek. Lapunknak elmesélte, hogy a darabot több mint egy évig készítették, és a kosztümöket a Népszínházból kölcsönözték. Azt is elmondta, miért választották ezt a művet és mire jó a drámaszakkör.

– Vígjátékban gondolkodtunk, és eszembe jutott a Pygmalion, amelynek egészséges, szép humora van. A darabban mindenki részt vett a szakkörből, de a főbb szerepeket azok játszották el, akik ehhez kedvet éreztek. A célom az volt, hogy élvezzék. Nem a tökéletességre törekedtünk, hanem a természetességre, az ilyen munka pedig fejleszti a beszéd természetes folyamatát. Nem könnyű angolul előadni egy egész darabot, hiszen még csak nem is környezetnyelvünk. Nehéz elérni azt, hogy a diákok elkezdjék magukénak érezni az idegen nyelvet – tudtuk meg a tanárnőtől.

A bájos Eliza Doolittle-t a nem kevésbé bájos Nina Pančić alakította, aki a természettudományokat választotta.

– Érdekelnek a nyelvek, különösen az angol. Mégis matekra járok, mivel az egészségügyben szeretnék továbbtanulni. A szerepem azért tetszett, mert egy természetes és spontán jellem. Nem volt lámpalázam, mert barátaink és tanáraink előtt játszottunk.

A vagány és pökhendi Henry Higginst a társadalmi szakos Plankos Mihály játszotta el.

– Nagyon tetszik ez a karakter, élvezek a bőrébe bújni, engem Dr. House-ra emlékeztet. Láttam a My Fair Ladyt filmen, néztem az előadást is a Népszínházban, de legjobban mégis Dr. House inspirált a szerepem megformálásánál. Korábban néhány gyermekeknek szóló ruszin kiselőadásban játszottam csupán, úgyhogy ez volt az első nagyobb fellépésem. Habár érdekel az angol, a gimi után színészetre szeretnék továbbmenni. Az mindegy, hogy Újvidékre, Belgrádba vagy Budapestre.