2024. szeptember 3., kedd

A fesztivál zsugorodik, a tervek nőnek

Új színháztermet szeretne a kisvárdai színházfesztivál

A gazdasági válság a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára is rányomta bélyegét. Tavaly már egy nappal rövidebb ideig tartott, az új színházterem felépítése is egyelőre csak terv marad, akárcsak a belföldi társulatok szerepeltetése. Pénzhiányában a fellépők nem voltak jelen a fesztivál teljes időtartama alatt és néhány előadás lemaradt a programról. Nyakó Béla fesztiváligazgató és szorgos csapata mégis évről évre rendületlenül szervezi a határon túli színházak találkozását.

Hogyan készülnek a fesztiválra?

– Április végétől a következő év áprilisáig válogatunk. Célunk az évad legjobb előadásait bemutatni. A darabokat a színházak ajánlják, de kritikusok véleményét is kikérjük. Idén is Szűcs Katalin Ágnes válogatta az előadásokat, és azt gondolom, hogy ismét jó döntéseket hozott. Aki eljön Kisvárdára, keresztmetszetet kaphat a határon túli magyar színjátszás jelenlegi helyzetéről. Ez azért is jó, mert a színházak lemérhetik, mennyit fejlődtek, hol tartanak a többiekhez képest.

Kísérőrendezvényeket is beiktatnak a fesztiválprogramba?

– Szeretnénk, ha rendezvényünk összművészeti lenne, ezért többek között zenés programokkal, mesejátékokkal, sőt vásári gasztronómiai kiállítással is gazdagítottuk. A sokszínűséget azért tartjuk fontosnak, mert szeretnénk megszólítani azokat az embereket is, akik nem csak a színház iránt érdeklődnek.

A fesztivált egy hatalmas vihar is utolérte?

– Soha nem láttam ekkorát. A mizantróp előadást is megszakította, mert áramszünet lett, és csak másfél óra múlva folytathattuk. A vihar miatt a Várszínpadon elmaradt a Mobilmánia koncert, amit csak a fesztivál után tudtuk bepótolni. Hála istennek nagyobb kár, ami befolyásolná a rendezvény további menetét, nem történt, leszámítva a beázásokat és betört ablakokat.

A nehéz gazdasági helyzet miatt mondtak le néhány előadást?

– Évről évre kevesebb pénzből gazdálkodunk. Nemcsak az a baj, hogy ritkulnak a pályázatok, hanem a pályázatok pénzei is. Az is problémát okoz, hogy az új jogszabály szerint napidíjat kell fizetni minden külföldi fesztiválvendég után. Mivel későn alakult ki a költségvetésünk, így az elmúlt évi összegekkel számoltunk, és úgy terveztük, annyi lesz, mint tavaly. Sajnos mégse fértünk bele a keretbe, nem tudtuk kifizetni az összeget, ezért kurtítottunk a programon.

Új színházterem építését tervezték, de ez is valahol elakadt. Kiírták újból az erre vonatkozó pályázatot?

– Még nem, habár készen állnak a tervek, mindent elfogadtak. Két évvel ezelőtt Szili Katalin, volt házelnök bejelentette, hogy megkapjuk az állami támogatást. Utána egy ismeretlen banánhéjon elcsúszott a dolog. Most itt járt a köztársasági elnök úr, ő is mondtam hogy megpróbál segíteni, mert látja, hogy szükség mutatkozik egy új, korszerű színházteremre.

Az új hely milyen űrt pótolna?

– Lényegében azt, hogy megtalálhatók legyenek benne mindazok a szcenikai, hang- és fénytechnikai eszközök, amelyek a határon túli színházakban. Így az előadásokat eredetiségében lehetne bemutatni, semmilyen művészi sérülés nem történne.

Mennyire megbecsült a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja?

– Azt gondolom, hogy a POSZT-tal együtt a legnívósabb színházi fesztivál. Nagy rangja van, mert a határon túli színházakban komoly szakmai munka folyik, és itt követhető a fejlődésük, a sikereik.

Megettek bennünket a szúnyogok...

– Márpedig évek óta nem volt ennyi szúnyogirtás. Repülőgéppel is mentünk, és kétszer permeteztük a Várszínpadot és környékét. Így is rengeteg szúnyog maradt, és milyen nagyok! Ekkorákat még én sem láttam!