2024. október 8., kedd

Magyar–angol

Kétnyelvű kísérleti tagozat nyílhat az Óbecsei Gimnáziumban

Fennállása alatt több nevet is viselt, de a köztudatban csak Óbecsei Gimnáziumként maradt meg az idén 85 éves oktatási intézmény. Folyamatos magyar nyelvű oktatás 1963-tól van a tanintézményben.

Az iskolában évekig létezett két magyar osztály, hat éve viszont már csak egy osztály indul magyar nyelven. Varnyú Ilonának, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagjának elmondása szerint egy, a környező és helyi iskolákban végzett tavalyelőtti felmérés alapján az intézmény lehetőséget kapott arra, hogy a 2009/2010-es tanévben ismét két első osztály nyíljon magyar tannyelven, azonban kevesebb mint 20 magyar diák iratkozott be az iskolába. Ennek okát abban látja, hogy pont ebben az évben nyílt több helyütt új tagozat. Ezt támasztja alá Miodrag Basarićnak, a gimnázium igazgatójának véleménye is:

– A legnagyobb gond az, hogy az államnak nincs világos stratégiája: milyen szakmára kell képezni a tanulókat, nem tudjuk, hány tanuló van az általános iskolákban, mi számít hiányszakmának, milyen álláslehetőségek vannak. A szakiskolák már korábban megkezdték a reformokat a piaci igényekhez való igazodás érdekében, de a gimnáziumokhoz ennek még a szele sem jutott el, pedig a most nyolcadikba iratkozók már a reformprogram szerint tanulnak, őket ennek megfelelően kellene befogadnunk.

A másik gond, hogy nem létezik iskolahálózat, állítólag most dolgoznak rajta. 2000-től a szakközépiskolák is nyithatnak gimnáziumi osztályokat, ami azt jelenti, hogy mintegy 40 négyzetkilométernyi területen igen sok gimnáziummal rendelkezünk: a hosszú múltra visszatekintő zentai, becsei és újvidéki gimnáziumok mellett Törökbecsén és Zsablyán is van egy-egy gimnáziumi tagozat, Szenttamáson pedig kettő. Megértem azokat a tanulókat, akiknek így nem kell utazniuk, de ha figyelembe vesszük az állam és az oktatás érdekeit, valamint az oktatás minőségét és eredményességét, akkor azt gondolom, erős, kiváló tanárokkal és komoly hagyományokkal rendelkező, minőségi oktatást szavatoló középiskolai központokra van szükség.

Az igazgató véleménye szerint sok diákot „elszippantanak” a szakközépiskolákban nyíló kísérleti osztályok is:

– Hiányolom ebben a folyamatban az átgondoltságot, úgy gondolom, ezt a törekvést nem támasztja alá semmiféle munkaerő-piaci felmérés – mondja Miodrag Basarić. – Adódik a kérdés: ezekkel a kísérleti osztályokkal az oktatás célja a munkaerő-piaci igényekhez való igazodás, vagy azért nyílnak, hogy az itt tanuló diákok könnyebb képzésben részesülve, kevesebb oktatási anyaggal „megküzdve” iratkozhassanak be az egyetemekre? A mi kutatásaink az utóbbit támasztják alá. A gimnáziumok feladata a felkészítés az egyetemi képzésre. A nálunk tanuló diákoknak több mint 80 százaléka tanul tovább, ők általában a felvételi listák élén állnak. Az eredmények ellenére mégis aggódom a kisebb városok gimnáziumainak sorsáért.

Az Óbecsei Gimnázium remek tanárokkal és komoly hagyományokkal rendelkezik a magyar nyelvű oktatás területén, a környéken Zenta mellett ez tekinthető a legerősebb oktatási központnak. Varnyú Ilona szerint a szabadkai és zentai tehetséggondozó gimnáziumok tanulóinak jelentős része a határon túl folytatja tanulmányait és ott is marad esetleg, Óbecsén viszont a vajdasági magyar értelmiség pótlása és megtartása a cél. Itt az idén úgy döntöttek, új megoldással igyekeznek ösztönözni a magyar diákok gimnáziumi beiratkozását:

– A kétnyelvű oktatásban reménykedünk, amit ettől az évtől szeretnénk megvalósítani kísérleti jelleggel és csak magyar tagozatban – emelte ki az iskola igazgatója. – Terveink szerint a 30 lehetséges magyar diákból 15 érdeklődése esetén egy tagozatban angol nyelvű lenne az oktatás kémiából és informatikából, majd rövidesen még egy tantárgyat kapcsolnánk be az angol nyelvű képzésbe, ugyanis három idegen nyelvű tantárgy kell ahhoz, hogy az oktatást kétnyelvűnek lehessen nyilvánítani.

Személyes véleményem, hogy a vajdasági magyar közösség számára rendkívül fontos a gimnáziumi oktatás. Minden nemzetre igaz: értelmisége, akadémikusai, írói, költői képezik a kultúra, a megmaradás és a fejlődés alapját. Reméljük, hogy a tartományi illetékesek és a magyar közösség is felismeri azt a közös érdeket, hogy a gimnáziumok kiemelt szerepet kapjanak a középiskolai oktatási rendszerben.

Az Óbecsei Gimnáziumban folyó magyar nyelvű oktatás sikerét ékesen bizonyítják az eredmények: az iskola képviselte Vajdaságot a Romániában megtartott diákolimpián, a köztársasági versenyeken elért eredmények alapján ez a legsikeresebb vajdasági iskola magyar nyelvből és irodalomból, de a diákok külföldön is kiváló eredményeket érnek el magyar nyelvből, történelemből és földrajzból. Innen került ki a legtöbb Kazinczy-érmes a Vajdaságban, és amellett, hogy házigazdája, idén – nem először – az iskola volt a KMV legeredményesebb részvevője is. A gimnázium ad otthon az Édes anyanyelvünk versenynek, ahol minden évben sikeresen szerepelnek. Idén a generáció tanulója is egy magyar diák, Koszorús Ágota, aki a köztársasági versenyeken mindig dobogós helyezést ért el, három évvel ezelőtt pedig megnyerte a Kazinczy-versenyt.

Az iskolai iratkozás első köre ma és holnap lesz 8 és 15 óra között, a második körre pedig július 12-én kerül sor ugyanebben az időpontban.