2024. szeptember 3., kedd

Costa Gavrast is Palicsra várják

Az Európai Filmek 17. Palicsi Fesztiválja, július 17-től 23-ig

Habár a fesztivál elnevezésében szerepel Palics, emblémáján feltünteti a park főbejáratát, idén mégis mindössze két palicsi helyszínen vetítenek filmeket. A versenyprogramra továbbra is a Szabadtéri Színpadon kerül sor, míg a fiatal alkotók műveit a Nagyteraszon mutatják be. A többi programrész Szabadkán zajlik: a Párhuzamok és átfedések a Jadran Színpadon, az új magyar- és új belga filmek, a gyermekeknek szánt vetítések- és a Žilnik-filmekből a válogatás a Szabadegyetemen, a Lifka Sándor Art Moziban pedig az Ecodox környezetvédelmi témájú alkotásai láthatók.

Blažo Perović, a fesztivál végrehajtó igazgatója a költségvetés csökkenésre és a fent említett infrastrukturális változásokról az alábbiakat mondta:

– Annak ellenére, hogy 2008-ban a Nagyteraszt fesztiválpalotának neveztük ki, még nem készült el, a gond pedig kizárólag technikai eredetű. Azt sem tudni, hogy jövőre használhatjuk-e, habár fontos helyszíne lenne a fesztiválnak, rossz idő esetén is megfelelően helyettesítené a Szabadtéri Színpadot. Idén az Abbázia mozit csak műszaki célokra használjuk, viszont Szabadkán a Lifka Sándor Art moziban nézők számára vetítünk filmeket. Elégedettek vagyunk azzal, hogy akadtak Palicson befektetők, de elégedetlenek vagyunk a tó vizének minőségével. Amennyiben Palics, mint turisztikai központ, nem fejlődik, akkor a fesztiválunk sem tarthatja meg renoméját. Így is kevesebb költségvetésből vagyunk kénytelenek gazdálkodni. Az idei fesztivál költségvetése 270 ezer euró, ami kb. 50 ezerrel kevesebb mint tavaly, és 130 ezerrel kevesebb mint 2008-ban. Ennek ellenére törekedtünk arra, hogy jó programokkal töltsük meg a már megszokott helyszíneket és lehetőségünkhöz mérten kiszélesítsük a kínálatot. Bátorkodom megelőlegezni, hogy az idei fesztivál jobbnak ígérkezik, mint az előzőek. Megközelítőleg nyolcvan filmet vetítünk, a tavaly elmaradt gyermekprogramot idén bepótoljuk, ugyanannyi vendéget fogadunk, mint múlt évben, és európai hírnevű vendégekből sem lesz hiány – hallottuk az igazgatótól.

Petar Mitrić szelektor a programrészekről szólt:

– A versenykategóriát idén is Nikolaj Nikitin válogatta, aki kicsit változtatott a koncepcióján és az előző évekkel ellentétben, most inkább a frissítően ható és szellemesebb filmekre helyezte a hangsúlyt. A Párhuzamok és átfedések programrész a kelet-európai életet mutatja be, az Európa fiatal szelleme pedig az ifjú alkotókat és a rövidfilmeket helyezi előtérbe. Ebben az évben eltekintünk a koncertektől, de megismerhetünk egy költőkből álló együttest. Idén is kiosztjuk az Underground Spirit díjat, amelyet Želimir Žilnik kap a kitartásáért, amiért a rendszerbe való ütközések mellett is arra törekedett, hogy színvonalas filmeket készítsen. A fesztivál alatt új belga filmeket is megismerhetünk. Belgium az elmúlt évben sok pénzt fektetett bele a filmkészítésbe, és ennek eredményeként szinte minden jelentősebb filmfesztiválon megjelentek. Természetesen lesznek új magyar filmek, amelynek szelektora idén is Siflis Zoltán.

Pavle Budinčević szervezési igazgatótól azt tudtuk meg, hogy a fesztiválra sok neves vendég eljön, kezdve Srđan Koljevićtől, akinek filmje, a Žena sa slomljenim nosem nyitja meg a fesztivált. Minden bizonnyal itt lesznek az idei Lifka Sándor-díj nyertesei, Goran Marković és Costa Gavras. Magyar vendégek is várhatók, pl. a Poligámia film rendezője Orosz Dénes, a főszereplője Csányi Sándor, de eljövetelét Mészáros Márta az Utolsó jelentés Annáról rendezője is megerősítette.

A fesztivál kísérőrendezvényei között a Női strandon zajlik majd Lengyel Gábor retrópartija, a Perpetuum mobile és az Abba Real Tribute együttes fellépése, karaoke parti, az egyetlen fizetős program pedig Zvonko Bogdan koncertje lesz. Nem marad ki a Jachting Klub sem, ahol idén DJ-k engednek zenét. Két kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, egyik a százéves Lifka Sándor mozi emlékére, a másik az Európai Film Palicsi Fesztiváljának jövőjéről.