2024. szeptember 3., kedd

Egy hét az európai filmek bűvöletében

Elkezdődött a 17. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
A megnyitó: Želimir Žilnik, Sidonie Peron, Branislav Lečić, Goran Marković és Radoslav Zelenović (Nikola Tumbas/www.subotica.info)

A palicsi Szabadtéri Színpadon tartott szombat esti megnyitón Saša Vučinić, Szabadka polgármestere és Milorad Đurić, tartományi művelődési titkár üdvözölte a népes közönséget. Milena Dravić színésznő, a fesztiváltanács tiszteletbeli elnöke jelenlétével ünnepélyesebbé tette az eseményt. A továbbiakban az idei Underground Spirit díjat megnyert Želimir Žilnik filmjeiből láthattunk részleteket. A rendezőnek Branislav Lečić, a fesztiváltanács elnöke adta át az igencsak méretes díjat.

Costa Gavras nem jött el a megnyitóra, helyette Sidonie Peron, az újvidéki Francia Kulturális Központ igazgatója vette át a Lifka Sándor-díjat. A másik nyertesnek, Goran Markovićnak személyesen adhatta át Radoslav Zelenović, a filmfesztivál igazgatója. A díjátvétel után Goran Marković megnyitotta a fesztivált és elmondta, hogy 1995-ben szerepelt először a palicsi filmfesztiválon az Urnebesna komedija című filmjével, amelyet a háborús helyzet miatt Bulgáriában forgatott. Akkor nem hitte volna, hogy a filmet az itteni közönség is láthatja, de a bemutatója végül mégis a Szabadtéri Színpadon történt meg.

A vasárnapi sajtótájékoztatón Radoslav Zelenović fesztiváligazgató, Pero Blažović, a Szabadegyetem igazgatója és Ljubica Kiselički, a polgármester művelődéssel és oktatással megbízott tanácsosa a fesztivál sorsát ecsetelte az újságíróknak. Radoslav Zelenović és Pero Blažović elmondták, hogy a fesztivál végre maga mögött hagyta azokat az időket, amikor még dilemmát jelentett a léte. A koncepción nem változtatnának, de a programok gazdagításához fontos infrastrukturális változásokra lenne szükség. Palicson még mindig gondot okoz a vetítéseknél, ha elered az eső.

Hétfőn a Szabadegyetemen, 11 órai kezdettel, a Gyermekprogram keretén belül, a Gagma Napiri (Másik oldal) című grúz–kazahsztáni alkotást nézheti meg a közönség.

A Jadran mozi a versenyprogram ismétlésének ad otthont, 12-től a Paha Perhe (Rossz család) finn filmet, 14-től pedig a Renn, Wenn Du Kannst (Szaladj, ha tudsz) német alkotást vetítik.

A Lifka Sándor Art Moziban a Párhuzamok és átfedések programrész reprízére kerül sor, 12.30-tól a Wszystko, Co Kocham (Minden, amit szeretek) lengyel filmre, 14.30-tól pedig a Stara škola kapitalizma (A kapitalizmus régi iskolája) című Žilnik-alkotásra.

A Szabadegyetemen délután 16-tól az En Waar De Ster Bleef Stille Staan (A flandriai kis Jézus) belga filmet, 18-tól pedig a Papírrepülők magyar alkotást láthatják a nézők. A Párhuzamok és átfedések programrész 16.30-tól folytatódik a Jadran moziban a Quchis Dgeebi (Utcai napok) grúz filmmel, 18.30-tól pedig a Swinki (Malackák) német–lengyel alkotással.

A Lifka Sándor Art Moziban 16.30-tól az Eco Dox programrész keretén belül a The Yes Men Fix The World (A bólogatók megjavítják a világot) francia–brit–amerikai koprodukciót vetítik.

Este Palicson, a Szabadtéri Színpadon 21-től a Les Barons (Bárók) című belga–francia alkotást, 23-tól pedig a Rewers (Hátoldal) lengyel filmet nézheti meg a közönség.

A Nagyteraszon 21.30-tól a Fiatal európai szellemiség programrészben rövidfilmeket vetítenek több ország rendezőitől. A zenés szórakozásra vágyókat a Női strandon 23 órától a Perpetuum Mobile várja, a Jachtklubban pedig ugyanettől az időponttól kezdve Pavle Veljković keveri a zenét.