2024. szeptember 3., kedd

Hogyan ért véget a nyár

Orosz film nyerte az Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának Arany torony-díját

A nemzetközi összetételű zsűri egyöntetűen szavazta meg a Hogyan ért véget nyár című orosz filmnek a fődíjat, többek között amiért a pszichothriller konceptumát kiszélesíti, készítői maximális effektusokat értek el minimális eszközökből, a naturalisztikus és szimbolikus képekért, valamint a színészi játékért.

Idén a zsűrit Hans Christian Leitich (osztrák filmkritikus), Jaana Puskala (a finn filmalap elnöke), Eran Kolirin (izraeli rendező), Iva Krajnc (szlovén színésznő) és Vladimir Paskaljević (szerb rendező és forgatókönyv-író) alkották. A fődíj mellett Palics-torony díjat osztottak ki a legjobb rendezésért, amelyet idén Benjamin Heisenberg érdemelt ki a Rabló című német-osztrák filmért, amiért zsánerfilmen belül szépen mutatta be a kényszert, mint eszközt és az örökös harcot a szabadságért. A nemzetközi zsűri elmondása szerint heves vita közöttük csak a különdíj odaítélése körül alakult ki. Végül úgy döntöttek, hogy ezt a spanyol Gordos filmnek osztják, amiért tragikomikus módon mutatták be az elhízás problémáját.

Az előző évekhez híven a Párhuzamok és ütközések programrészben is osztottak díjakat, amelyet a nemzetközi kritikusok zsűrija ítélt oda. Eugenie Zvonkine (orosz), Stefan Dobroiu (román) és Vladan Petković (szerb) az idei Tolerancia-díjat a grúz Utcai napoknak ítélte oda, míg különdíjba részesítette az észt-finn-svéd Szent Antal megkísértése koprodukciót. A nyertesek sorába még két film csatlakozott, a filmfesztivál művészeti tanácsa különdíjat adott a Nyolcszor kelj fel francia alkotásnak, plakettet viszont a a Valamilyen más történetek című szlovén-bosznia és hercegovina-i-horvát-macedón-szerb koprodukció kapott.

A fesztivál utolsó sajtótájékoztatója vendégül látta a Poligamy rendezőjét Orosz Dénest és két szereplőjét Tenki Rékát, valamint Csányi Sándort, akik elmondták, hogy a film sajátos módon mutatja be egy férfi szorongását, miután tudomást szerez barátnője terhességéről. Megismerhettük a Valamilyen más történetek omnibusz produkció két rendezőnőjét Marija Džidževát és Ana Marija Rosit is. Ez a film öt fiatal nő történetén át taglalja az anyaság témáját, érdekessége, hogy mindegyiket más rendezte. Bemutatkozott Veiko Ounpu a Szent Antal megkísértése rendezője is, aki filmjében az erkölcsöt helyezte előtérbe. Végül, de nem utolsó sorban a nyertes film rendezője Aleksej Popogrebski is mesélt alkotásáról. Megtudtuk, hogy Chukotkán forgatták, Oroszország észak-keleti csücskében, három hónapot tartózkodtak ezen a gyönyörű, vadas helyen, és a rendezőnek ez az első filmje, amit kronológiai sorrendben vett fel. Ezt a filmet a fesztivál közönsége a zárónapon, a díjkiosztó előtt láthatta.