2024. szeptember 3., kedd

Kevesebben, mint tavaly(?)

Szabadkán eddig 410 leendő elsős iratkozott be magyar tagozatra

Nyakunkon a sulikezdés, hamarosan megszólalnak az iskolacsengők, ezért utánanéztünk, vajon hány kis elsős ül majd be életében először az iskolapadba. Az alábbi adatok Szabadka területére vonatkoznak, és nem véglegesek. A számok és arányok változhatnak, és egyelőre azt sem tudni, hogy az iskolai hálózat ésszerűsítése hány osztály megnyitását engedélyezi.

A Sonja Marinković Általános Iskolába 115 szerb és 8 magyar diák iratkozott be (de ennek a magyar tagozatnak a megnyitását az MNT, a Tanács Közoktatási Bizottságának ajánlása alapján nem javasolta), a Đuro Salajba pedig 36 szerb és szintén 8 magyar. Az Ivan Milutinovićban 54 diák szerbül és 6 horvátul tanulna, a Matko Vukovićban pedig 67 szerbül és 5 horvátul. Ebben a két iskolában nincs magyar tagozat. Magyarul legtöbben a Széchenyi István Általános Iskolában szeretnének tanulni, ide 80-an iratkoztak be, így csak egy diákkal kevesebben, mint a szerb tagozatra. A Majsai Úti Általános Iskolában fordított az arány, ide 54-en iratkoztak be magyar és 49-en szerb tagozatra. A palicsi Miroslav Antić iskolában 39-en tanulnának magyarul és 31-en szerbül. Elég sokan jelentkeztek magyar tagozatra a Jovan Mikić Általános Iskolában is, 31-en, ugyanitt 64-en szerb osztályba mennének. A mellette elhelyezkedő Miloš Crnjanskiban más a helyzet, ott 32-en szerb osztályba iratkoztak, és csupán 1 magyar diák kívánt magyarul tanulni, ő a Jovan Mikićbe került. A Kizur Istvánban 76-an iratkoztak szerb tannyelvű osztályba, a Jovan Jovanović Zmajban pedig 45-en, és mindkét iskolában 19 diák tanulna magyar nyelven. Az Ivan Goran Kovačićban 35-en szerbül és kereken 10-en tanulnának magyarul. Valamivel kevesebb diákot vár az Október 10 Általános Iskola, 17-et szerb és 11-et magyar tagozatra. A Szent Szávában főként szerb tagozatra jelentkeztek a diákok, szám szerint 81-en, és csupán ketten magyarra és egy horvátra, az MNT pedig nem tartja indokoltnak a magyar tagozat megnyitását. A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába csak magyar diákokat várnak, 43-at, Újzsedniken és Nagyfényen pedig csak szerbül tanulókat, az újzsedniki Bosa Miličevićbe 15-öt, a nagyfényi Pionirba pedig 18-at. Csantavéren a Hunyadi János iskolába 73 diák iratkozott be magyar osztályba, 9 pedig szerbbe. Bajmokon a Vuk Karadžić Általános Iskolába 46 szerbül és 13 magyarul tanuló diákot várnak. A györgyéni Vladimir Nazorba 15-en szerb és 5-en horvát osztályba járnának. A tavankúti Matija Gubec Általános Iskolában 34-en tanulnának szerbül és 5-en horvátul. Itt nincsenek magyar tagozatok.

Összesítve elmondhatjuk, hogy Szabadka község területének 21 iskolájába egyelőre 1351 elsőst várnak, ebből 919-et szerb, 410-et magyar és 22-t horvát tagozatra, 211-el kevesebbet, mint tavaly, amikor 1562 diákot írattak be. (Tavalyelőtt 1492 elsős volt.) A tannyelvek szerint nézve, tavaly 469-en tanultak magyarul, az idén egyelőre 410-nél tartunk. A múlt évben szerbül is többen tanultak, 1048-an, az idén eddig 919-en jelentkeztek. Ez vonatkozik a horvát tanítási nyelvű osztályokra is, ahova tavaly 45-en jártak, ebben az évben pedig eddig 22-en jelentkeztek.