2024. október 8., kedd

Több a magyar elsős, mint tavaly

Az óbecsei községben körülbelül 440 kisdiák indul először iskolába

2008-ban 452-en, tavaly 440-en indultak első osztályba Óbecse község területén, ebből 190 volt a magyar anyanyelvű, 250 a szerb ajkú tanuló. Utánanéztünk: vajon tovább csökken-e az iskolakezdők létszáma?

A község területén hat általános iskola működik, és az eddigi adatok szerint összesen 437 elsős iratkozott be első osztályba: szerb tagozatra 232-en, magyar tannyelvűre 205-en. A számok egyik-másik iskolában még módosulhatnak, most folyik ugyanis azoknak a roma gyermekeknek a beíratása is, akik nem jártak óvodába.

Az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolában 81 szerb és 17 magyar tanuló lesz az első osztályokban, a csikériapusztai kihelyezett tagozaton pedig 21 szerb elsős kezdi el az iskolát. A Sever Đurkić Általános Iskolában 35 a szerb, 10 a magyar iskolakezdők létszáma. A Petőfi Sándor Általános Iskolában szerb nyelven 12, magyarul 34 kisdiák fog tanulni, a kutacspusztai kihelyezett tagozatnak 8 szerb, Dreának 9 magyar elsőse lesz. Az óbecsei Samu Mihály Iskolában 23 szerb és 48 magyar kisdiák kezdi meg a tanévet, az iskolának azonban Pecesoron is van egy kihelyezett tagozata, ahol 5 magyar elsős tanul majd. A péterrévei Samu Mihály Általános Iskolába egyelőre 73 elsős kisdiák iratkozott be, ebből szerb osztályba 10-en, magyar tagozatra 63-an fognak járni, remélhetőleg 3 osztályba. Bácsföldváron, a Svetozar Marković Általános Iskolában 42 gyerek tanul majd szerbül, 19 pedig magyarul.

Ha elvégezzük a számadást, kiderül: a község területének 6 általános iskolájában a jelek szerint nem lesz kevesebb elsős, mint tavaly, jelenleg ugyanis 437-en vannak. Tavaly 190-en tanultak magyarul, az idén az eddigi adatok szerint 205-en, és ez a szám feltehetőleg emelkedni fog.

Az önkormányzat folytatja a 2004-ben megkezdett hagyományt, és a községi tanács tagjai az első iskolanapon minden kisiskolásnak meglepetéssel fognak kedveskedni: az ajándékkönyveken kívül az idén első ízben láthatósági mellényt és karkötőt is tartalmaz majd a diákoknak szánt csomag – az utóbbiakat az Autós-motoros Szövetség támogatásának köszönhetik.