2024. szeptember 3., kedd

Egy dal az összefogásért

Lévay Szilveszter szerzeményét augusztus 20-án Budapesten mutatják be
A magyar fővárosban az idei Szent István-napi ünnepség az árvízkárosultak megsegítésének a jegyében zajlik, ebben az évben tehát augusztus 20-a az összefogás napja. A jótékonysággal egybekötött népünnepély sikerességéhez Lévay Szilveszter szabadkai származású zeneszerző is hozzájárul.

Az Amerikában élő komponista már 1975-ben a halhatatlanok listájára írta magát a Fly, Robin, Fly című, hihetetlenül fülbemászó dallal, amelyért Grammy-díjjal jutalmazták. Azóta számos filmhez szerzett zenét, az utóbbi években viszont musicaljeivel hódít, gondoljunk csak az Elisabeth-re, a Mozartra és a Rebeccára, amelyeket a Bécsi Színházban mutattak be, vagy a Marie Antoinette-re, amelynek Tokióban volt a premierje. Lévay Szilveszter ezen a nyáron sem pihen, ezúttal saját szerzeményét ajánlotta fel a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére. A szintén fülbemászó Összefogás dalához videoklip is készült, amit az adománygyűjtési akció keretében több tévécsatorna is sugároz. A dalt tizennégy magyar híresség adta elő: Bebe, Bereczki Zoltán, Csézy, Csík János, Csipa, Dolhai Attila, Feke Pál, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Szomor György, Szvorák Kati, Tóth Gabi, Varga Miklós és Zséda. Az Összefogás dalához megható dalszöveg is készült, amelyet Szomor György írt, és az összefogás erejével üzen. A művészek július legvégén találkoztak, hogy felénekeljék a dalt, a videoklip forgatásához pedig az Operettszínház és a Művészetek Palotája adott helyszínt. Augusztus 20-án tehát a Duna-parton, a tűzijáték előtt élőben is felcsendül az Összefogás dala, amelynek keletkezési körülményeiről a mindig elfoglalt Lévay Szilveszter mesélt, aki jelen lesz a nagy eseményen.

Hogyan született az Összefogás dala?

– Ez a szerzemény Los Angelesben született. Amikor befejeztem, úgy éreztem, ez a dal több, mint egy popsláger, amit simán odaadnék valakinek, hogy felénekelje. Ezért óvatosan elzártam a fiókomba, és ott pihent kilenc évig. Úgy gondoltam, ki kell várni vele a megfelelő időpontot. A dalok ugyanis nem határidőre születnek. Ez mindig attól függ, hogy milyen érzések uralmába kerülök, amikor elkezdek komponálni. Egy nap olyan érzés fogott el, amikor a szomorúság együtt volt a reménnyel, az erővel és az optimizmussal. Ez érződik a dalon is. A későbbiekben felkeresett Lőrinczi György, és megkérdezte, lenne-e kedvem hozzájárulni az elkövetkező nagy eseményhez. Akkor eszembe jutott ez a dal, és nagyon büszke vagyok, hogy ilyen nemes szerepet kapott.