2024. október 8., kedd

Törökbecsén a Republic

A Nagyboldogasszony Napok keretében augusztus 26-a és 29-e között sokszínű program várja az érdeklődőket

A Tisza-parti városkában 5. éve tartják meg hatalmas érdeklődés mellett a pravoszláv Nagyboldogasszony Napokhoz kapcsolódó rendezvénysorozatot. Ennyi idő elegendő volt ahhoz, hogy a valódi vajdasági védjeggyé vált ünnepség az ország 4. leglátogatottabbja legyen, Vajdaságban pedig csak az Exit előzi meg: tavaly közel százezer ember látogatott ki a Tisza-partra – ez a város lakosságának a négyszerese.

A programsorozat augusztus 26-án, csütörtökön kezdődik. 17 órakor több mint 300 bogrács alatt gyújtanak majd tüzet a Tisza-parton, és amíg rotyog a halászlé, 30 tamburazenekar „házal” majd a csapatok között – közülük a legjobbat a halászléfőzők fogják kiválasztani éjfélkor, a legjobb szakácsot pedig 23 órakor hirdetik ki. Az egyik legkülönösebb „műsorszámnak” a már hagyományossá vált városelnöki „produkció” ígérkezik: a vállalkozó szelleműek 200 dinárért megvásárolható, vízzel töltött léggömbökkel vehetik célba a polgármestert. Az így befolyt összeget idén is jótékonysági célokra fordítják a szervezők.

Másnap délután a lovasoké lesz a főszerep: 13 órakor kezdődik a rakparton a lovasparádé, fél háromkor a lovasrendőrök vonulnak fel, 15 órakor pedig ötösfogathajtó-verseny kezdődik. 16.45-kor fellép az óbecsei Đido néptáncegyüttes, 19 órakor pedig kihirdetik a lovasverseny eredményét.

A kolostornál ezen a napon 17 órakor körmenet kezdődik, amit egyházi szertartás követ. 20 órakor Ana Bebić, 21 órakor Željko Samardžić énekel a közönségnek.

Szombaton a 11 órától látogatható népművészeti bazáron több mint 50 kiállító kínálja majd portékáját. A könyvtárban 17 órai kezdettel gyerekműsor lesz, majd 19.30-tól koncertek sorjáznak: először a Delča, 21 órától az Eva Braun, 22 órakor Vlada Divljan, 23 órai kezdettel pedig a Bajaga i instruktori lép fel Dejan Cukićtyal.

A vasárnap 18 órakor kezdődő harcművészeti bemutatón idén a savate nevű sportot ismerhetik meg az érdeklődők, majd 20.15-kor a magyarországi Republic együttes lép színpadra. A 22 órai tombolát követően a Hari Mata Hari együttes muzsikál, éjfélkor pedig tűzijáték zárja a programsorozat.

Goran Petković idegenforgalmi államtitkár az ünnepségsorozatot ismertető sajtótájékoztatón elégedetten nyugtázta, hogy a gondos tervezésnek köszönhetően nemcsak a központi ünnepségen vannak izgalmas műsorok, hanem 16 hétvégén át folyamatosan vannak színes, tematikus programok is a városban. A község 2008-ban és 2009-ben is kiérdemelte az Újvidéki Vásár aranyplakettjét, idén pedig a Gazdasági Újságírók Klubja a jövő városának járó ezüstplakettel jutalmazta őket.

Milivoj Vrebalov polgármester tájékoztatása szerint a rendezvény gazdasági hasznát már a lakosság is élvezheti: a város egyetlen szállodája mellé most épül egy új hotel, mintegy 10 magánpanzió is nyílt, de az eddig pusztán szenvedélyből és hagyományápolásból tartott aracsi lovak is hozhatnak már pénzt tulajdonosaik konyhájára. Mint elmondta: a szponzoroknak köszönhetően idén egyetlen dinárt sem kellett a városi költségvetésből a rendezvényre fordítani.