2024. szeptember 2., hétfő

Több magyar, kevesebb szerb

229 diák magyar tagozaton, 27 pedig szerb tagozaton tanul majd - ZENTAI ELSŐSÖK

Zenta község általános iskolájában az idén valamennyivel több magyar diák kezdi meg az első osztályt, mint tavaly. 2009-ben 193 magyar elsős volt, most pedig 229. A szerb tagozaton létszámcsökkenés történt: a tavalyi 39 szerb elsős helyett most csak 27 indul iskolába.

Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a magyar diákok esetében azért van ekkora létszámnövekedés, mert az idén több olyan gyermek is iskolába indul, aki nem járt óvodába, és több gyereket találtak iskolaérettnek.

– Az Emlékiskolában két magyar tagozat lesz, és egy 10 fős szerb tagozat, ha kapunk rá engedélyt. Már kérvényeztem az oktatási minisztériumnál, hogy tíz fővel is megnyithassuk a szerb tagozatot, eddig azonban még nem érkezett válasz. A November 11-e épületében ugyancsak két magyar osztály indul és egy szerb, a Thurzó Lajosban pedig három magyar elsős osztály lesz. Ami a falvakat illeti, Felsőhegyen 15, Tornyoson 35, Keviben 13, Bogarasban pedig 2 gyerek indul elsőbe. Bogarason és Keviben összevont tagozatok vannak, és ötödik osztálytól a diákok Tornyosra járnak iskolába.