2024. július 17., szerda

Szabadka – a fesztiválok városa

A fővárosban népszerűsítették a projektumot

Szabadka egy projektum keretében igyekszik népszerűsíteni az itt zajló fesztiválokat, valamint bemutatni a város kulturális és turisztikai lehetőségeit, melyet maga a projektum neve is hűen tükröz: Szabadka – a fesztiválok városa.

A program a Tartományi Művelődési Titkárság támogatásával valósul meg, és a Fokus Ifjúsági Alapítvány bonyolítja le. Ötlete néhány szabadkai fejéből pattant ki, akik maguk is különféle rendezvények szervezői voltak az elmúlt években. Céljuk, hogy a népszerűsítés mellett összefogják és koordinálják a különféle helyi fesztiválokat, egyfajta hálózatot kialakítva, amelyben egy folyamatos és jó kommunikáció valósulhatna meg a rendezvények szervezői között, melynek keretében lehetőség nyílna a tapasztalatcserére is. Ebbe a hálózatba tizenöt fesztivált kapcsoltak be: a Palicsi Európai Filmfesztivált, a Gyermekszínházak Nemzetközi Fesztiválját, a Dužijancát, a Jazziket, a Desiré Central Stationt, a Summer3p-et, az Etnofestet, a Romartot, hogy csak néhányat említsünk.

A projekt első fázisának megkoronázásaként a belgrádi Rex Művelődési Központban Lajkó Félix és Brasnyó Antal lépett fel a fővárosi közönség előtt, egy kis sajátos szabadkai hangulatot varázsolva a zsúfolásig megtelt terembe.

– Ez a projekt újdonságnak számít a vajdasági kulturális gyakorlatban, sőt megkockáztatom, talán még Vajdaságon kívül is, és mindenképpen jó példaként szolgál. Szabadka az idők során létrehozta fesztiváljait saját szükségleteihez mérten, de a háttérből hiányzott a megfelelő koordináció. Ez a program most ezt igyekszik pótolni, egyben népszerűsíti magát a várost és a régió értékeit, s ez az, amiért a tartományi titkárság támogatja ezt a kezdeményezést – mondta el Milorad Đurić tartományi művelődési titkár a koncert előtti sajtótájékoztatón.

Branislav Filipović magiszter, a Fokus Alapítvány igazgatója szerint Szabadkán egy olyan sokszínű társadalmi és kulturális miliő van, amelyik megkívánja, hogy a sok művelődési intézet, civil szervezet, csoport összefogjon, és egyfajta kulturális fellendülést hozzon a városnak.

– Célunk a fesztiválok összefogása, így könnyebben beharangozhatjuk őket, illetve a rendezvények időbeli sorrendjéről is teljes képet adhatunk. Emellett ez jó alkalom a tapasztalatcserére, a kapcsolatok bővítésére és a közös médiaszereplésre, a jövőre nézve pedig a közös európai művelődési alapoknál való pályázásra is.

A Szabadkán év közben lezajló tizenöt fesztiválról, melyet a hálózatba kapcsoltak, bővebb információt a www.gradfestivala.eu internetes oldalon olvashatnak az érdeklődők.