2024. október 8., kedd

Ünnepel az Óbecsei Gimnázium

Egykori diákok és tanárok jelenlétére is számítanak a holnapi megemlékezésen – Az iskola meghívást kapott egy nemzetközi projektbe

Holnap ünneplik az Óbecsei Gimnázium fennállásának 85. évfordulóját: 1925-ben ezen a napon kapott működési engedélyt az intézmény a minisztériumtól, és november 3-án lépték át a diákok először az iskola küszöbét.

Az óbecseieket nemcsak a gimnázium szép épülete tölti el büszkeséggel: sok sikeres ember – igazgató, újságíró, tanár és akadémikus – került ki innen, sőt az idei a NIN-díjas, Grozdana Olujić is itt tanult.

– Szerdán a Városi Színházban ünnepi műsort tartunk, ezt követően pedig mindenkit szeretettel várunk a gimnáziumban, ahol emléktáblát avatunk, méghozzá Berentai Jenő alkotását – mondta Miodrag Basarić igazgató. – Az egykori tanároknak, diákoknak megmutatjuk azt is, hogy néz ki ma a gimnázium, az érdeklődők megtekinthetik a szaktantermeinket, köszöntjük majd jubiláló munkatársainkat, és ekkor búcsúztatjuk a 35 év után nyugdíjba vonult Lapis István fizikatanárt, az iskola meghatározó egyéniségét is.

Az igazgató azt kéri: mindenki, aki valaha diákja, tanára, munkatársa volt a gimnáziumnak, tisztelje meg jelenlétével a 17 órakor kezdődő jubileumi ünnepséget.

A gimnázium eredményes munkájának bizonyítéka az is, hogy a Tartományi Oktatásügyi Titkárság meghívására Vajdaság egyik legjobb tanintézményeként egy nemzetközi projektben is részt vehet a közeljövőben. A British Council által szervezett Connecting Classrooms elnevezésű projektben Szerbia először veszt részt, és az első szakaszban való szereplésre a becsei mellett további négy vajdasági iskola – az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium, a Nagybecskereki Gimnázium, valamint a pancsovai és a Sremska Mitrovica-i gimnázium – kapott meghívást, az ország más részeiből pedig további 5 középiskola kapcsolódik be a hároméves közös munkába.

A projektvezetők elmondása szerint az óbecsei iskola egy brit, egy szlovák és egy német gimnáziummal képez majd egy csoportot. A tapasztalat- és ötletcserén alapuló együttműködés célja a kultúrák közötti különbségek megismerése, az inklúzió – a menekültek, a kisebbségek, a szórványban élők befogadása – fontosságának felismerése, valamint a történelmi és idegenforgalmi jellegű információk cseréje.

Az Óbecsei Gimnázium igazgatója azt reméli, hogy – bár a program nem foglalja magába a diákcserét – a legjobb tanulók ellátogathatnak majd valamelyik brit iskolába.