2024. szeptember 1., vasárnap

Ifjú matematikusok versengtek Zentán

A hétvégén a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban megtartották a VIII. Fekete Mihály Emlékversenyt

A Fekete Mihály Emlékverseny a középiskolások vetélkedője, de minden évben nyolcadikos tanulók is meghívást kapnak rá. A megmérettetésen azok a vajdasági magyar diákok vehetnek részt, akik az emlékversenyt megelőző két levelező versenyben jól teljesítenek. A levelező fordulókat mindig ősszel bonyolítják le, így a zentai emlékversenyre már csak a legtehetségesebb matekosok kapnak meghívást. A Fekete Mihály Emlékverseny mindig nagyon népszerű, hiszen ezen a megmérettetésen válogatják ki azokat a tanulókat, akik részt vehetnek a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen. A mezőny, mint minden évben, ezúttal is nagyon erős volt.

A pontszámok alapján a következő tanulók érdemelték ki a nemzetközi versenyen való részvételi jogot: Az elsősök közül Bíró Dominik, Horti Krisztina, Csipak Levente, Tokity Rudolf, Mátéffy Kristóf, Nagy Dávid (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), Major Kristóf, Nagy Ábel Bence (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék). A másodikosok közül: Nagy Henrietta, Balzam Henrietta (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), Pletikoszity Johanna, Bakos Evelin (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), Kiskároly Tímea (Dositej Obradović Gimnázium, Topolya).

A harmadik osztályosok közül: Nagygyörgy Kristóf, Körmöczi Andor, Simonyi Máté, Pusin Igor (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta). A negyedikesek közül: Kovacsics Tamás, Vrbaški Iván (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta), Bálind Árpád (Műszaki Iskola, Ada).

A nyolcadikosok között is voltak kiválóan teljesítők, de a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen csak középiskolások vetélkednek. Hogy az ő teljesítményük sem maradjon jutalom nélkül, a legjobbak tavasszal ingyen részt vehetnek a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium felvételi előkészítő tanfolyamán.

A VIII. Fekete Mihály Emlékverseny minden résztvevője könyvjutalmat kapott. A könyveket a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete adományozta.

Az emlékversenyt minden évben a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Bolyai Farkas Alapítvány szervezi.

A felvételen a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre továbbjutott diákok láthatók.