2024. július 16., kedd

Elhazudott történelmünk

A múlt héten a Zentai Alkotóházban bemutatták Mák Ferenc bibliográfus A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája című könyvét. A szerző mellett a rendezvény vendége volt Dippold Péter, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgató-helyettese, Pastyik László bibliográfus, Pejin Attila történész, Németh Ferenc művelődéstörténész, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója. A könyvből Krnács Erika és Hajnal Anna olvasott fel részleteket.

– Amikor húsz évvel ezelőtt Budapestre kerültem, hatalmas sértettség volt bennem, és nemes bosszú. Ugyanis gyerekkoromban, ifjúkoromban a családi hagyományokon túl én a saját történelmünkről semmit sem hallottam. Iskoláimat úgy végeztem el, hogy a legmodernebb verselemzésekből is kioktattak bennünket, de a Tiszáról keveset olvastam, és a népünk történelmével nem találkoztam. Szinte már elhitették velünk, hogy nekünk nincs is múltunk. Nem hittem el, hogy nincs történelmünk. Amikor elkezdtem kutatni, dőlt az anyag. Szenzációsabbnál szenzációsabb forrásokra bukkantam, aminek bizonysága ez a kötet is. Számomra rövid időn belül bebizonyosodott, hogy semmivel sem kisebb a mi történelmünk, mint bármelyik európai nemzeté. Tovább megyek, mint bármelyik magyar területé. Gondolok elsősorban Erdély népi hagyományaira, vagy a Felvidék polgáriasult kultúrájára. Semmivel sem szegényebb sem intézményeiben, sem újságjaiban, sem alkotóemberekben, sem tanárokban, sem lelkészekben, sem regényekben, sem versekben, sem oltárképekben, sem síremlékekben, mint a teljes Kárpát-medencei magyar kultúra. Úgy hozta a történelmünk, hogy tőlünk elhazudták – mondta a szerző a könyvbemutatón.

A kötet az 1816–1817 és a 2006 közötti időszak könyvészetét fogja össze, a szerző szándéka szerint a teljesség igényével, de mivel maga is tisztában volt vele, hogy ez lehetetlen, és ezért adta már a könyv címében a válogatott bibliográfia meghatározást.

Dippold Péter bibliográfus szemszögéből beszélt a könyvről, Pejin Attila és Németh Ferenc a történelmi és helytörténeti szempontból méltatta a munkát, Pastyik László pedig a Délvidéknek, mint fogalomnak a táji/történelmi tartalmáról, illetve meghatározásáról szólt.

Mák Ferenc könyve a Forum Könyvkiadó és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kiadványa.